Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори ден: МОН и Боршош в спор за парите за деца без градина

Вече втори ден продължава спорът между Министерството на образованието и науката и зам.- кмет по образование, култура, спорт и младежки дейности на Столичната община Мирослав Боршош за парите за деца останали без детска градина. 

Зам.-кметът обяви в четвъртък, че много би искал той и екипът му да формират пакет от 650 лв. за неприето дете в градина и ясла още тази година. Тогава той допълни още, че ще премахнат много от досегашните критерии за получаване на помощта.

След това изказване на Боршош, образователният министър Николай Денков контрира и заяви, че Столична общината абдикира от задължението си да осигури места в детски градини. 

Това провокира новият образователен зам.-кмет и той излезе с нова позиция. "Средствата за компенсации за децата извън детски градини са налични, категорично не е вярно, че бюджетът за тях трябва да се актуализира." Това се казва в писмо от Мирослав Боршош, изпратено писмо до служебния министър на образованието и науката.

"Във връзка с позицията на Министерството на образованието и науката от 27 май 2021 г. относно достъпа до компенсации за децата извън детски градини и посочените пречки за либерализация на режима за компенсация на децата без места в държавни и общински детски градини, заявявам следното - господин министър, не виждам причина да политизирате казуса. Категоричен съм, че трябва да положим съвместни усилия, така че компенсациите за децата без места в детските градини да стигнат до родителите още тази година", посочва Боршош.

"В момента от моите и вашите усилия зависи да се обединим около решение, което подкрепя родителите в тази ситуация. Предлагам ви, вместо да обсъждате кой какво не е направил, да си свършим заедно работата от позициите, на които и Вие, и аз сме съвсем отскоро", допълва той.

"Средствата са налични. Категорично не е вярно, че бюджетът за тях трябва да се актуализира, заради което, по Ваши думи, е необходимо действащо Народно събрание. Знаете, че въпросните средства са гласувани и заложени в бюджета за тази година. В този смисъл актуализация не е необходима. Промяната на наредбата, която да улесни достъпа на родителите до компенсации, е единственото необходимо и възможно действие от Ваша страна", подчертава зам.-кметът на София.

"Вярвам, че целта Ви като служебен министър не е да възпрепятствате достъпа на родителите до тези средства, нито да ги криете", завършва. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във