Банкеръ Daily

Общество и политика

Втората пратка от 25 хил. дози ваксина срещу COVID-19 пристигна у нас

Здравният министър Костадин Ангелов посрещна на летище София втората пратка от ваксините срещу COVID-19

В България пристигнаха 25 хил. дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер"/ "Бионтех". Това е втората доставка на лекарствения препарат за страната. По-късно днес ваксините ще бъдат разпространени в пет района и от там разпределени от регионалните здравни инспекции, обяви пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ваксините пристигнаха на летище София при засилени мерки за сигурност. Оттук започва организацията по извозването им, така че още днес да достигнат до 5 точки в страната, каза Ангелов.

"След като завършим логистиката в тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, както са в 28-те области в страната, така че да продължим ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза на ваксинацията - това са българските медици. След като завършим с първа фаза, ще започнем веднага с втора фаза - домовете за възрастни хора и българските учители", посочи министърът.

"В момента пристигат 25 хиляди ваксини, след около 10 дни ще дойдат още 25 хиляди, които ще бъдат отново разпределени до 5 точки в страната. Очакваното количество в края на януари или началото на февруари ще бъде около 35 хиляди дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки", каза още той.

От ваксинираните у нас почти 5000 души към този момент са съобщени само 4 нежелани реакции, но те са отшумели бързо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във