Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВТОРА ТУРСКА БАНКА ЩЕ СТЪПИ У НАС

Още една чуждестранна претендентка за място на българския банков пазар се активизира. В управление Банков надзор на БНБ са постъпили документите на турската Демирбанк за получаване на лиценз като търговска банка по българското законодателство. Турската кредитна институция вече е превела 3.75 млн. г. марки по набирателна сметка в софийския клон на ING Barings на името на Демирбанк-България АД. Вноската е направена в съответствие с изискванията на Търговския закон за депозиране на 25% от капитала на новоучредяващо се дружество. Според Закона за банките обаче БНБ е длъжна в шестмесечен срок от внасянето на документите да уведоми заявителя писмено дали ще му бъде издаден лиценз за извършване на банкова дейност.


Демирбанк, която е пета по големина банка в Турция, се опитва да стъпи на българския пазар от две години и половина. Първоначално турците се насочиха към покупката на обявената в несъстоятелност Международна банка за търговия и развитие, но по ред причини сделката не стана. След това направи опит да придобие мажоритарен дял в действаща търговска банка. По този повод дори се водиха преговори с ръководствата на Българска търговска и индустриална банка и ЮНИОНБАНК, които имаха проблеми с набирането на минимално изисквания капитал. В крайна сметка обаче българските банкери не се разделиха с кредитните си институции и потърсиха други възможности да попълнят капитала им.


Според някои източници от Банков надзор в БНБ не поне засега не съществуват проблеми да бъде издаден лиценз на Демирбанк-България до края на годината.


На практика, след Зираат банкасъ, която отвори свой клон в София на 11 юли тази година, Демирбанк ще е втората турска кредитна институция, оперираща у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във