Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС защити върховни съдии, атакувани от Валери Симеонов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет защити трима върховни съдии, атакувани от заместник-председателя на Народното събрание Валери Симеонов, по повод тяхно определение по делото му за обида и клевета срещу телевизионния водещ Слави Трифонов. Съдебните кадровици решиха да изпратят позицията си и до парламента.

Спорът "Симеонов - Трифонов" е по повод разследване в "Шоуто на Слави" от преди три години, според което  в притежавания от Симеонов мотел „Козият рог“ са се  настанявали военни, за което е плащала държавата и затова той е в конфликт на интереси. На две съдебни инстанции Слави Трифонов е оневинен, а последната - Върховният касационен съд отказва да допусне съдебния казус до касационен контрол. Решение, по повод на което в позиция в  "24 часа" лидерът на НФСБ заявява, че "такова съдебно решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо" и че то е - "изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона".

Единодушно, Съдийската колегия определи като "недопустима" използваната от Валери Симеонов лексика, особено предвид високата му политическа позиция, и за пореден път призова всички представители на властите и партиите в България да се въздържат от обидни и манипулативни внушения спрямо съдиите, защото те рушат доверието в съдебната власт, върховенството на закона и принципите на правовата държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във