Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС заседава за отстраняването на Гешев

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе искането за освобождаване на главния прокурор

Висшият съдебен съвет заседава по предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Искането е на основание чл. 129 от Конституцията - за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Магистратите този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и че е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Случаят е без прецедент. Членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Решението за предсрочно прекратяване на мандата се взима с поне 17 гласа от 22-ата членове на съвета.

Аргументите, на които се основава предложението за отстраняване на главния прокурор, са подробно изложени в писменото искане до ВСС. Те са девет групи обстоятелства и обхващат широк спектър - като се започне от осъдително решение спрямо България на ЕСПЧ, конкретни действия и бездействия, свързани с протестите, конкретни бездействия по знакови дела, противоречиви методически указания във връзка с прилагането на закона. Това каза на влизане във ВСС правосъдният министър.„Очаквам дебат по същество и всеки един от членовете на ВСС да прояви професионализъм и да покаже професионална съвест, така че да приложи закона по най-добрия начин“, коментира Надежда Йорданова.

В отговор на въпрос министър Йорданова заяви, че твърденията за „правно нищо“ сериозно я притесняват. Тя попита дали влязла в сила присъда от ЕСПЧ е правно нищо? И посочи, че за това „правно нищо“ всички ние ще трябва да платим обезщетение.

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че обсъждането на отстраняването му едва ли представлява интерес за обществото. По думите му сериозните въпроси са цените на тока, икономическата и социалната криза. “Виждате какво се случва в Украйна. Не мисля че този въпрос представлява интерес за българските граждани. Не знам как да коментирам искането за отстраняване на главен прокурор на страна членка на ЕС за това, че е изпратил книги на класици като Вазов и Йовков", коментира Гешев.

По повод основанията, които са представени за отстраняването му, главният прокурор коментира така: „Ще кажа, че това е механичен сбор от манипулативни и неверни политически твърдения и субективни също манипулативни оценки. В действията на някои държавни органи виждам наченки, което не съм виждал от детството си преди 89 година в действията на държавни органи“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във