Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС "скри" споровете за заплатите

Пленумът на Висшия съдебен съвет в четвъртък (17 януари) не гласува за увеличаване на заплатите в съдебната власт. Конфликтната точка беше оттеглена и оставена "за друг път", без да се посочва дата. С мотива, че въпросът първо трябва да бъде разгледан от бюджетната комисия на ВСС.

Да припомним, че заплатите на магистратите и на служителите в съдилищата, в прокуратурите и в следствието трябваше да бъдат повишени с 10 процента от 1 януари т.г. - така, както това вече се случи с всички останали държавни служители. За да бъдат увеличени възнагражденията в системата обаче трябва да има решение на ВСС. А точно това решение бе отложено за неопределено време.

Магистрати предполагат, че причината за отлагането е спорът как парите да бъдат "разпределени" между магистратите. В последните години ВСС се опитва да намали разликата между възнагражденията на най-ниските и най-високите нива в системата, която вече надхвърля 2000 лева. Според част от кадровиците, тази разлика трябва да бъде "стопена", защото за нея няма никакво оправдание. Други обаче са на обратното мнение - че увеличението на възнагражденията трябва да става с еднакъв процент за всички.

Най-вероятно точно заради тези спорове точката за увеличението на заплатите е отпаднала от дневния ред на ВСС в четвъртък и е "препратена" за решаване в бюджетната комисия на ВСС - защото така ще се избегне публичността. Заседанията на комисията не са публични, докато тези на пленума на ВСС се излъчват онлайн и могат да се следят от всеки, а въпросът е твърде щекотлив и винаги предизвиква напрежение - както сред магистратите, така и сред обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във