Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВСС с дисциплинарки срещу знакови магистрати

Дисциплинарното производство срещу лъсналия в СРС-запис член на Висшия съдебен съвет(ВСС)и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски вече е факт. Предложението беше внесено от петима членове на съвета в петък(26 юли).Дисциплинарки бяха възбудени и срещу двама от записаните прокурори, лобирали за избирането му за член на кадровия орган - бившия председател на Бургаския апелативен съд Емил Христов и ръководителя на Окръжната прокуратура в Хасково Иван Ванчев. Преди седмица Етичната комисия на съвета излезе с решение, че и тримата са нарушили етичния кодекс на магистратите.


Ванчев понесе двоен удар, тъй като беше отстранен и от длъжност във връзка с водено срещу него разследване за изнудване. Предложението дойде от главния прокурор Сотир Цацаров и беше подкрепено от повечето членове на съвета. Досъдебното производство е за купена от шефа на хасковската прокуратура диплома за висше образование за негов близък. През 2011-а разследващата магистратите Софийска градска прокуратура образувала делото, година по-късно то било прекратено, а после - възобновено.


Апелативният прокурор на Бургас Емил Христов също е отстранен от длъжност във връзка със записа Ситнилски.


Заседанието на ВСС беше помрачено от идеята на протестиращите пред сградата му да издигнат некролози с лика на Ситнилски и надписи: В памет на съдебната система. Той предаде честността, правосъдието и доверието към съдебната система. На 25 юли се навършват 40 дни, откакто хората искат да защитят длъжността, която Камен Ситнилски узурпира и предаде.


Идеята за некролозите видимо ядоса членовете на съвета. Главният прокурор Цацаров я нарече падение и режисура, а председателят на етичната комисия Ясен Тодоров беше още по-остър: Пълна идиотия!.В резултат ВСС прие декларация с упреци към изпълнителната власт, че не предприема мерки срещу ежедневния тормоз на протестиращите.


Ден по-рано ВСС образува дисциплинарно производство и срещу съдийката от Софийския градски съд Румяна Ченалова във връзка с разследването на македонските власти за източени 2.5 млн. долара от македонския държавен тютюнев холдинг Македония табак. Проверката срещу Ченалова започна през април, но съветът реши да изчака подробна информация от македонците. Те започват разследването през 2004-а за източване на близо 8 млн. евро от дружеството, а Ченелова тогава е била адвокат, представляващ фирмата приватизатор Македония табак 2000. Ченалова признала от името на Македония табак 2000 дълг към швейцарската Bighar Overseas и кипърската офшорка Pictor Co Limited за въпросните 2.5 млн. долара. Подозренията са, че става въпрос както за източване, така и за пране на пари. В аферата има и друга българска връзка - управителят на Македония табак 2000 и Интернационал 7 Милорад Китановски прехвърлил дялове от дружеството на стойност 8 млн. евро на старозагорския холдинг Тивамекс. Ако Ченалова бъде уволнена, воденото от нея трета година знаково дело Октопод трябва да започне отначало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във