Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС прие правилата за избopa нa надглавен прокурор

Висшият съдебен съвет прие правила за избора на специален прокурор, който да разследва обвинител номер едно и неговите заместници. ВСС обаче отложи за следващо заседание решението дали да открие и веднага да спре изборната процедура, докато Конституционният съд се произнесе дали новата правна фигура съответства на Конституцията.

Съдът беше сезиран от президента Румен Радев още преди да започне да тече 3-месечният законов срок, в който съдебните кадровици бяха задължени да изберат т.нар. специален прокурор.

Дебатът протече в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, а въпросът за замразяването на процедурата беше поставен от Цветинка Пашкунова веднага след одобряването на правилата, съобщи БНР.

Пашкунова напомни, че на 24 февруари държавният глава е сезирал Конституционния съд, а на 9 март съдът е допуснал разглеждане на възраженията му по същество: "Един от аргументите за нарушаване на член 6 от Конституцията - равенство на гражданите пред закона, е и процедурата по избор, която е различна от тази, която се предвижда за останалите прокурори."

Според председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, а и според Пашкунова, при висящо дело в Конституционния съд Висшият съдебен съвет няма друг ход, освен да замрази процедурата за избор на надглавен прокурор: "Само по този начин ще спазим закона и същевременно ще гарантираме една конституционносъобразна и ефективна процедура."

След като правилата, по които да се избере разследващ главния прокурор, бъдат публикувани на страницата на ВСС, съдебните кадровици отново ще се върнат на процедурата. С евентуалното ѝ замразяване се спира и тримесечният срок, в който трябва да бъде избран специалният обвинител.

В зависимост от решението на Конституционния съд, процедурата или ще се разгърне по същество, или никога няма да започне.

Конституционният съд ще разгледа по същество дали противоречат на основния закон промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, който може да разследва обвинител номер едно или неговите заместници.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във