Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС прие искането за предсрочно освобождаване на Гешев, но само за сведение

След близо четиричасова остра дискусия Висшият съдебен съвет прие само за сведение искането на Съюза на съдиите в България съдебните кадровици да преценят дали има основание за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

Гешев не се включи в обсъждането с аргумент, че не желае да участва в противопоставяне между съдии и прокурори. По време на обсъждането протестиращи пред сградата на ВСС настояваха за оставката на обвинител номер едно.

Поканата на съдийската организация за подобен анализ е мотивирана от публични изявления на главния прокурор, свързани със съдебната система и с конкретни дела, с двоен стандарт при разгласяване на доказателства и показността на определени акции.

"Коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси" така Гешев нарече констатациите в писмото на Съюза на съдиите и обясни, че може да отговори на всички въпроси, но нямало да го направи, за да не участва в противопоставянето между прокурори и съдии. Той обърна специално внимание на една от критиките - избирателните срещи с пострадали от престъпления.

"Бих препоръчал на тези хора, които са написали това нещо, да отидат да видят дядото как изглеждаше, след като двама човека го бяха пребили и му бяха взели пенсията. Тогава може би щяха да ме питат с някакво леко чувство на срам от това, което са написали, а може би няма да отидат, въпрос на морални темели", заяви Гешев.

"А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет? Дали той се срещна с тях и с десетките други хора, които, например, са пострадали и не попадат в неговото обкръжение за битова престъпност", репликира Атанаска Дишева, един от отявлените му критици.

ВСС обсъди и първия доклад на Европейската комисия по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото. Обсъждането се проведе три седмици след оповестяването на доклада.

Съдебните кадровици гласуваха становище, в което подробно обясниха свършеното от тях в областта на правосъдието.

Акцент в становището са решенията, свързани с независимостта, качеството и ефективността на правосъдието. Посочено е и какви краткосрочни и средносрочни мерки ще бъдат предприети в отговор на евроконстациите. 

От ВСС ще изпратят в Брюксел информация за всички случаи, в които са реагирали с позиция, декларация или становище, когато е била погазена независимостта на магистрат. Чрез лицето за връзка Еврокомисията ще бъде уведомена, че в отговор на констатирания от нея проблем в начина за определяне на допълнителното възнаграждение на съдиите и прокурорите се пишат нови ясни и прозрачни правила, с които да бъде минимализирана ролята на началниците в този процес. Обещанието е правилата да са готови до месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във