Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС прекрати подбора на делегирани европрокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекрати процедурата за подбор на европейски делегирани прокуратури. След като решението влезе в сила, кадровиците ще решават дали да стартират нова процедура.

От десетте излъчени от Колегията магистрати от офиса на Лаура Кьовеши одобриха само четирима. По този повод от Европейската прокуратура, която официално заработи от вчера, са изпратили писмо, в което се настоява България да предложи нови шестима прокурори.

След дебат днес членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет решиха, че нито един от останалите участници в процедурата, които не попаднаха в десетте най-добри, не е получил достатъчно подкрепа, за да бъде предложен за одобрение на Колегиума на Европейската прокуратурата. Затова процедурата беше прекратена на този етап. 

Главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро. Това съобщи тя вчера в интервю за БНР, след като официално започна работата на Европейската прокуратура в Люксембург. Кьовеши не уточни какво има предвид под "съвсем скоро", но допълни, че ще даде информация на по-късен етап. 

Запитана за конкретните причини, поради които Европейската прокуратура отхвърли шестима от общо десетимата кандидати за европейски делегирани прокурори от България, Кьовеши отговори: "Ние си имаме вътрешните процедури и като се опираме на тях, трябва да проверим дали кандидатите отговарят на критериите за изборност. Има и други, като например опита, който те притежават, за да разследват финансови измами. В някои от случаите кандидатите нямаха прокурорски опит, за да изготвят обвинения или да правят пледоарии в съда". 

Главният прокурор на ЕС посочи, че институцията е следвала европейски критерии, като е трябвало да приложи едни и същи правила за всички 22 страни. "Не можем да правим отстъпка за никого", подчерта тя и допълни, че очаква новите кандидатури възможно най-бързо, за да може Европейската прокуратура да е напълно действаща. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във