Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС отложи процедурата за освобождаване на Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи старта на процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Част от членовете на съвета са на мнение, че трябва да бъде изчакано окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

Пред магистратите има жалба, свързана с първото искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев - през 2021 г., от предишния министър на правосъдието Янаки Стоилов. Тогава пленумът на ВСС реши да остави без разглеждане като недопустимо внесеното предложение, а решението на ВСС беше обжалвано във ВАС. След като на 8 февруари т.г. Конституционният съд реши, че министърът на правосъдието може да прави предложение до ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, делото във ВАС беше възобновено.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви в началото на дискусията, че политиката трябва да напусне залата на ВСС и да остане само правото. Той предложи днес да няма гласуване и дебат по темата, защото са предвидени срещи с евроексперти и няколко от членовете на съвета няма да могат да присъстват на заседанието. Именно Чолаков предложи и отлагане заради неприключилото дело във ВАС.

Чолаков заяви още, че двете искания (на Надежда Йорданова и на Янаки Стоилов) са с еднакъв характер и трябва да стане ясно дали министър Йорданова подкрепя искането на Стоилов. Според председателя на ВАС няма и ясни правила, по които да върви процедурата. 

На свой ред Гешев заяви, че не се притеснява от нищо и иска максимално бързо и публично двете искания да бъдат разгледани от ВСС. И посочи, че подкрепя предложението за отлагане до окончателно произнасяне на Върховния административен съд.

Калина Чапкънова заяви, че няма нужда процедурата да бъде обвързана с решението на ВАС. Гергана Мутафова също се обяви за създаване на правила, по които да върви процедурата. 

Единодушно ВСС гласува за срок от две седмици да бъдат създадени правила, по които да върви процедурата. Гешев заяви, че няма да участва в гласуването. 

Отложената процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор не изненада никого, коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Не виждам съществен проблем в отлагането, стига това да не продължи твърде дълго във времето, посочи Йорданова. Тя очаква след две седмици, отново на пленум на ВСС, процедурните правила да бъдат разгледани, а не през процедура да бъде заобиколено разглеждането по същество. 

Правилата за предсрочно прекратяване на мандат трябва да са огледални на тези по избор на главен прокурор и председатели на върховни съдилища, смята Надежда Йорданова. Тя беше категорична, че няма да води "война с календара".

Facebook logo
Бъдете с нас и във