Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС отложи дебата за предсрочното освобождаване на Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши единодушно да отложи разглеждането по същество на основанията в предложенията за освобождаване от длъжност на главния прокурор, направени от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов и от настоящия ресорен министър Надежда Йорданова. Това се случи по предложение на представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Повод за отлагането е висящо производство във Върховния административен съд по жалба на Надежда Йорданова срещу отказа на ВСС да разгледа всички основания за отстраняването на Гешев. Фактът беше известен и в началото на май, когато съдебните кадровици насрочиха за днес (18 май) дебата по същество. Оказа се, че трябва да се изчака решението на съда и всички основания - и на Стоилов, и на Йорданова, да бъдат гледани в едно заседание. Това ще стане, веднага след като съдът се произнесе.

Преди заседанието министър Йорданова заяви, че трябва да има дебат по същество по допуснатите основания, въпреки висящото дело пред Върховния административен съд. След приключване на делото трябва да се продължи по допуснатите основания. Магдалинчев посочи, че заседанието трябва да се отложи, докато влезе в сила определението на ВАС по повод жалбата на министъра. В противен случай, ако сега се проведе заседание, би се стигнало до произнасяне по части от предложението на министър Йорданова, а евентуално, след окончателно решение на ВАС, и по отхвърлените към момента основания. 

Надежда Йорданова коментира, че към 4 май, когато се взе решение за насрочване на заседанието за днешната дата, обстоятелството за образувано дело пред Върховния административен съд е било известно. "Тогава не беше взето предвид това обстоятелство, явно има промяна във вижданията", допълни тя.

"Няма промяна в моите виждания. Ако има промяна, не е от мен", отговори главният прокурор Иван Гешев. И добави, че държи предложенията за отстраняването му да бъдат разгледани - както тези които са допуснати от ВСС, така и недопуснатите.

По време на заседанието днес гражданското сдружение "Боец" внесе във ВСС искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, подписано от 10 000 души.

Правосъдният министър обжалва пред ВАС отказа на ВСС да разгледа в цялост част от основанията в предложението й за отстраняване на главния прокурор. В понеделник съдът излезе с решение, че отхвърля жалбата, освен в частта по казуса "Жоси", като указа на ВСС да го разгледа по същество, но само за периода, след който Иван Гешев е встъпил в длъжност като главен прокурор. Министърът заяви вчера пред журналисти, че ще обжалва решението на ВАС, право да обжалва има и ВСС.

Във връзка с предложението на министър Йорданова, на 4 април ВСС обсъди девет обстоятелства, на чието основание се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Едно беше отхвърлено изцяло (казусът „Жоси“), за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни.

Гешев определи като "смешни" основанията на Стоилов и Йорданова. "Едва ли основание за отстраняване на главен прокурор на страна от Европейския съюз може да бъде това, че той е подарил български класици на неправителствена организация. Ако това не е смешно, не знам какво друго може да е. Тъжното обаче е, че тези измислени основания са политическа поръчка за оказване въздействие върху прокуратурата за отстраняването ѝ и вероятно за използването ѝ като "бухалка" срещу хора, които мислят по различен начин", смята той. 

Главният прокурор съобщи, че прокуратурата работи по сигнал на превозвачите за нарушения от Държавна агенция "Автомобилна инспекция", нарушения от МВР и евентуално извършени длъжностни престъпления. "Има сигнал от различни сдружения на превозвачите до Върховната касационна прокуратура. Той е изпратен до компетентната прокуратура, вероятно тя е Специализираната прокуратурата, с оглед спецификата на сигнала. В сигнала се сочат за известни нарушения от Държавна агенция "Автомобилна инспекция", нарушения от МВР и евентуално извършени длъжностни престъпления. В хода на тази проверка прокурорът ще извърши всичко необходимо по закон", обясни Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във