Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Висшият съдебен съвет отхвърли искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Искането бе отхвърлено като недопустимо. 

Дебатът по искането, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов въз основа доклад на МВР-шефа Бойко Рашков, продължи повече от шест часа.

Решението за отхвърлянето му като недопустимо бе взето с 12 гласа "за" срещу 8 "против".

Приетият текст на решението на ВСС гласи: "Оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев".

По-голямата част от дебата бе посветен на темата дали изобщо правосъдният министър има право да иска отстраняването на обвинител №1 или процедурата е трябвало да бъде оформена като дисциплинарно производство.

Според него Янаки Стоилов министърът на правосъдието е легитимна фигура, която има законово правомощие да инициира отстраняване на главния прокурор. Стоилов описа инициираната от него процедура срещу Гешев като импийчмънт, която се прилага спрямо президента.

"Замислена е като юридическа процедура, но засяга висши публични длъжности", смята служебният министър на правосъдието.

"В този дебат имаше политически аргументи, журналистически коментари и какво ли още не. Първопричината да има неюридическо говорене е един негоден неюридически документ, подаден във ВСС", бе последният коментар на самия Иван Гешев по време на дебата.

Членът на ВСС Атанаска Дишева от съдийската колегия заяви, че ще търси подкрепа в Съдебния съвет за нова процедура срещу Гешев - този път дисциплинарно производство.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който е един от ярките опоненти на главния прокурор, заяви, че в искането за отстраняването на Гешев има данни за извършени престъпления.

"Дали министърът на правосъдието си е давал сметка какво ще се случи в съвета, като внесе това предложение? Какво ще се случи в този орган, който за съжаление, крепи основите на завладяната държава и има структури в нея. Винаги когато във ВСС се вършат безобразия, няма защо да се учудваме, че обществеността, журналисти, парламентарно или непарламентарно представени партии реагират на тези безобразия. Защото те станаха прекалено много", коментира още Панов.

Дискусията за отстраняването на Гешев ще продължи в петък (23 юли), само че в парламента, тъй като Стоилов и Рашков бяха поканени на изслушване от депутатите. 

По-рано в четвъртък "Демократична България" подкрепи предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Подкрепа бе заявена и от "Изправи се, ние идваме".

Междувременно Гражданско движение "Боец" организира протест пред сградата на ВСС с искане за оставката на главния прокурор и на целия Висш съдебен съвет. От "Боец" обявиха, че са внесли искане с над 8000 подписа на граждани за оставката на главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във