Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС остави Гешев като главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете - Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика й Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха "против". Иван Гешев не участва в гласуването.

Дебатите по исканата оставка започнаха в 9:30 сутринта вчера и продължиха повече от 12 часа. Основанията, на базата на които се иска освобождаването на главния прокурор, са във връзка със съмнения за извършени служебни нарушения от него и уронване престижа на съдебната власт. 

Тази съдебна реформа цели да се овладее прокуратурата и да се сложи послушен главен прокурор, каза главният прокурор Иван Гешев сутринта. И продължи, че целта е "да се сложи някой послушен, и съдебната власт да изпълнява поръчки, както може би поръчки изпълняват някои структури от изпълнителната власт като МВР, примерно".

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова посочи пред медиите, че всички аргументи по този спор са в писмените предложения. 

Едно от основанията е негови незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления, каза тя и припомни, че Гешев сам ги е отменил. Министърът отбеляза, че предложенията на прокуратурата за по-тежки наказания на шофьори, причинили катастрофа след употреба на наркотици и алкохол, както и за отнемането на автомобилите им, ще бъдат разгледани, като отбеляза, че част от тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека.

Ако Министерството на правосъдието иска промяна в Конституцията, има ред за това. Но явно някой не е прочел Основния закон. Да се ползва “антипрокурорската търсачка Гугъл” за доказателства не е сериозно, каза Гешев преди началото на заседанието и отбеляза, че няма от какво да се притеснява, дори целият инструментариум да бъде насочен към него. В изказването си Гешев спомена разследването срещу Васил Божков и закриването на спецправосъдието.

Десет часа по-късно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължи с дебатите по искането за отстраняване. 

За съжаление, някои хора трябва да изпитват срам от това, което се случи на заседанието на ВСС днес. Това не са членовете на Съвета. Това са хората, които използваха конституционна процедура за политически цели, каза Гешев в края на дебата.

Решението на ВСС за прекратяване на мандата на главния прокурор беше очаквано, каза Надежда Йорданова след края на заседанието.

Йорданова посочи, че за част от доводите, свързани с искането, не е получила убедителен отговор, а лични нападки.

По думите й има правен спор дали това решение на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във