Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС обсъжда предсрочното освобождаване на Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е в следствие на доклад на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от 14 юли. В доклада се посочва, че в качеството си на главен прокурор Гешев е допуснал нарушения, които накърняват престижа на съдебната власт.

Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева предложението обвинител номер да бъде освободен предсрочно е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор, е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

Преди днешното заседание Иван Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет прессъобщения и публикации, свързани с дейността на държавното обвинение и поиска те да бъдат добавени към материалите, внесени от правосъдния министър.

Обсъждането е първа точка в дневния ред, а прогнозите са искането да не събере подкрепа. Същевременно гражданско движение БОЕЦ организира протест пред Висшия съдебен съвет. Пред сградата се чуват скандирания "Оставка!". Има много хора с плакати. Засилено е полицейското присъствие.

БОЕЦ обявиха, че са събрали 8 хиляди подписа за отстраняването на главния прокурор. "Те са събрани за последния един месец от БОЕЦ и приятели за отстраняването на главния прокурор от длъжност", каза Георги Георгиев от движението. Той добави, че искат незабавно оставка и отстраняване на главния прокурор и оставка на целия ВСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във