Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС обсъжда правилата за избор на наследник на Лозан Панов

Висшият съдебен съвет ще обсъди правила за избор на председател на Върховния касационен съд. По тях ще бъде избран магистратът, който на 10 февруари 2022 г. ще смени настоящия съдия номер едно Лозан Панов. 

Освен правила съдебните кадровици трябва да приемат и хронограма за провеждане на избор на председател на Върховния касационен съд.

На заседанието си във вторник  Съдийската колегия реши да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет процедурата да бъде открита на 30 септември, а изборът да бъде на 14 януари догодина.

Номинации ще се правят на 7, 14, 21 и 28 октомври.

Право да номинират имат трима членове на Съдийската колегия, Пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правосъдието.

Янаки Стоилов, който стана първият правосъден министър, който - макар и без резултат, активира процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, не изключи в сряда да се възползва от правото да внесе име за Съдия номер едно. Но с уговорката, че не би го направил самоцелно и след внимателна преценка, за да не попадне в капана впоследствие да бъде упрекван, че изпълнителната власт иска да овладее ръководството на висшата съдебна инстанция:

„Има кандидатура или кандидатури, които се ползват с широка професионална и обществена подкрепа, но те не са измежду тези, които би обсъждал ВСС, аз мога да се ангажирам, не се освобождавам съвсем от възможността да се повлияе положително на крайното решение“.

Качеството на избиращите е много вероятно да предопредели и качеството на избраника. Това заяви пред БНР адвокат Емил Георгиев от Инициативата „Правосъдие за всеки“ преди Висшият съдебен съвет да открие процедурата по избор на нов председател на Върховния касационен съд. Изборът ще се проведе в началото на следващата година от настоящия състав на съвета. 

„Заради спецификата на номинациите за председател на ВКС не би трябвало да се повтори същия катаклизъм, който имахме при избора на главен прокурор“, коментира Емил Георгиев. 

Според него заради по-широката възможност за номинации, включително от съдийската колегия във ВСС, може да се очаква по-реформаторски настроени нейни членове да издигнат кандидатури.

В някаква степен изборът е предопределен, но дали това ще е така, ще зависи от качеството на номинираните, смята Георгиев.

По думите му голямата разлика с 2019 г., когато беше предложен Гешев за главен прокурор, е, че в момента имаме нов министър на правосъдието, който „няма да бъде просто безгласна буква във ВСС и ще търси зад кой фикус да се скрие, а по-коро ще има активна роля“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във