Банкеръ Daily

Общество и политика

ВСС гласува гласува съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината

С осем на три гласа съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи предложението на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов за съдебна ваканция от 15-и ноември до края на годината.

На възраженията на малцинството, че това ще ограничи възможността в условия на пандемия гражданите да обжалват в съда актове на изпълнителната власт, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков отговори, че обявяването на съдебна ваканция не е затваряне на съдилища.

Той се оплака от ежедневно нарастващия брой на заразени или карантинирани заради COVID-19 съдии и съдебните служители.

“Аз съм като малко РЗИ. В съда всеки ден се занимавам само с това – с карантинирани, с болни, със сменени състави. Но това е отговорността на административния ръководител", каза Чолаков, цитиран от БНР.

Почти 8% от административните съдии и съдебните служители, или общо 64 души, са заразени с коронавирус или под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция, съобщиха от Върховния административен съд. Данните са към 2 ноември. 28 души очакват през днешния ден резултатите си от PCR изследвания, тъй като са имали изявени симптоми или са били в контакт с доказано болен.

В случай че при някои от тях тестът се окаже позитивен, процентът на карантинирани съдии и съдебни служители допълнително ще се увеличи, уточняват от Върховния административен съд.

По-рано, в отворено становище Обединение на свободните адвокати призова Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната да се предприемат и подкрепят нужните мерки, за да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и до спиране на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и по-леки наказателни дела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във