Банкеръ Daily

Атанас Атанасов:

Всичко оттук нататък е предизборна кампания

„Трябва да стане чудо, за да може да бъде реализиран мандатът на БСП, при условие, че Слави Трифонов заяви, че няма да даде подкрепа.“ Това каза Атанас Атанасов, заместник-председател на парламента и съпредседател на „Демократична България“.

"Не може да бъде осигурено мнозинство за съставянето на това правителство и всичко оттук нататък е предизборна кампания", заяви Атанасов. „Не знам дали ние трябва да участваме в предизборна кампания на БСП. Това е абсурдно“, допълни той.

„Тази покана малко ми звучи като призовка“, допълни Атанасов за поканата на БСП към неговата партия, която била дошла през медиите. 

"Ако имаше шанс да бъде съставено правителство, трябваше да направим всичко възможно, включително публични срещи с БСП, за да се търси решение на кризата", отбеляза той.

Според него президентът е дал последния мандат на БСП, за да е сигурен, че ще има време за актуализацията на бюджета. „Било е изначално ясно, че няма шанс при третия мандат да се създаде правителство“, посочи съпредседателят на "Демократична България".

„Лентата беше отрязана миналата вечер, когато Слави Трифонов даде интервю, тоест Националната телевизия отиде в неговия офис и той заяви, че няма да дадат подкрепа. Там имаше други интересни неща – той каза, че след следващите парламентарни избори правителство трябва да има на всяка цена и призова към смирение. Аз да питам, а защо при този парламент да няма правителство на всяка цена, като те са първа политическа сила и имат председател на НС, получиха най-важните комисии в парламента. Защо сега не?“, коментира Атанас Атанасов пред БНР.

Според него на политическите партии на протеста без никакви преговори и разговори от страна на ИТН е бил сложен на масата „един непригоден състав на Министерски съвет“ и това е „саборило нещата“.

„Аз останах с впечатление, че се правеше всичко необходимо, за да се провали този мандат“, отбеляза той.

Според Атанас Атанасов от ДБ са постъпили отговорно, защото не са допуснали подмяна. „Да бъде избран от Народното събрание състав на Министерски съвет, на хора, на които ще им бъдат натискани, образно казано, копчетата да вземат решения“, обясни той.

„Има златно правило в политиката – подкрепата се търси, тя не се носи на тепсия“, обобщи Атанасов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във