Банкеръ Daily

Румен Радев:

Всичко е в полето на парламентарно представените партии

Президентът Румен Радев отправи пореден призив към парламентарно представените партии за съставяне на кабинет.

"Всичко е в полето на парламентарно представените политически сили", заяви държавният глава.

"Както неведнъж съм казвал - очаквам от тях разум, мъдрост и решения в интерес на хората. Нека не говорим за второ служебно правителство изобщо, преди партиите да са изчерпали всички опции. Пожелавам им успех”, заяви държавният глава по време на посещението си в Чепеларе.

Тази сутрин той връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Българската Конституция отрежда на кого да връчи третия мандат за съставяне на правителство. Избрах да го връча на БСП", заяви президентът Румен Радев при връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“.  

"Причините са много. На първо място - БСП е партия, която изповядва ценностите свобода, солидарност и справедливост, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Най-важната причина обаче са хилядите почтени социалисти, които познавам. Вярвам, че те и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетен политически профил и от безспорни познати на обществото личности. Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления модел", обяви държавният глава. 

"Г-н президент, това е решението на парламентарната група, с което ме упълномощяват да получа мандата. Ние знаем пред какво сме изправени и разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е поставена пред изпитания. Ще направим всичко възможно да формираме кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа, за промяна на досегашния модел на управление, да гарантира в следващите месеци стабилност на България и сигурност за българските граждани. Знаем, че сме изправени пред изпитния като народ и ще опитаме всичко, за да дадем гаранция за сигурност и стабилност", отговори лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във