Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВСИЧКО БЕ КАЗАНО И НИЩО НЕ БЕ РЕШЕНО

В еуфорията на поредицата от едногодишни чествания в политическия живот през миналата седмица се включи и президентът Петър Стоянов. Той се срещна с парламентарно представените партии, за да чуе тяхното мнение за хода на реформите и ситуацията в страната. Консултациите може и да са били опит дискусията върху хода на реформите да се изведе преди отчета на правителството в пленарната зала, но този ефект не бе постигнат. Срещите бяха използвани преди всичко от опозицията и се превърнаха в трибуна на нейното недоволство. А иначе мненията и оценките се простираха от единия до другия полюс - от признание за постигнатото през последната година до драматично обрисувани апокалиптичните картини. Още от самото начало на словенския маратон обаче държавният глава уточни: Аз не управлявам страната и ще отговарям на въпросите ви само по принцип.


В крайна сметка от проведените консултации всеки получи своето, или, по-точно, никой не получи нищо - отново се изразиха многократно повтаряните оценки, становища и страхове, а президентът отново демонстрира отзивчивост към проблемите. На пръв поглед като че ли не остана необсъждана тема - структурната и административната реформа, здравната политика, националната сигурност, свободата на словото, връщането на земеделските земи, политическите уволнения... Нищо не бе премълчано, но и нито един проблем не намери решение.


Сякаш уморени от четирите конгресни дни, социалистите не успяха дори да формулират ясно съображенията си по правителствената политика. Вместо това прозвучаха хаотични обвинения, подхвърлени без познатия ни опозиционен патос.


Реформа не се прави от една политическа сила - настояваха от БСП. - Правителството забрави идеята за партньорство и днес разчита единствено на овладените вече силови методи. Бъдете президент на всички българи и не позволявайте на управляващите да превърнат България в премиерска република - призова соцдепутатът Любен Корнезов. Но и той, и колегите напуснаха залата видимо разочаровани, след като президентът отказа да отговаря на конкретни въпроси.


Намеци за предстоящите нападки по повод едногодишното управление на синьото правителство прозвучаха в оценката на Георги Пирински. Според него кабинетът не създава необходимите условия за привличане на чуждестранни инвестиции. България е все още непривлекателна за чуждестранния капитал и при сегашната правителствена политика ще остане задълго нежелан партньор, смята Пирински, допълвайки че липсва смислена експортна политика, стратегията в сферата на земеделието е неясна, а приватизационният процес - партийно оцветен.


Не останаха доволни от срещата си с държавния глава и депутатите от Обединението за национално спасение. Те поставиха акцент върху болезнената за ДПС кърджалийска тема. Според Лютфи Местан, народен представител от ОНС, става дума за сценарий, разработен от БСП преди три години и разигран днес от СДС. Управляващите се опитват да прокарат изкуствени етнограници - заяви ОНС-депутатът и подчерта, че една вътрешно разединена нация не може да бъде приета в обединена Европа.


Навлизаме в период на икономическа депресия - информира в свой стил Венцеслав Димитров. Неговото мнение е, че инвестиционният климат в България е лош и причина за това са високите данъци, чудовищната администрация и корупцията.


Основна тема на разговора на президента с депутатите от групата на Народен съюз бе поземлената реформа. По думите на Стефан Личев раздвижването в земеделието е очевидно, но все още не може да се говори за реален пазар на земята. Осемдесет процента от земите трябва да бъдат върнати до края на годината - смятат депутатите от управляващата коалиция. Пред президента Петър Стоянов те отчетоха безспорна стабилизация и умерен растеж.


Депутатите от ПГ на Евролевицата се срещнаха с държавния глава в отсъствието на лидера си Александър Томов и го уведомиха, че реформата е блокирана. Вече не сме парламентарна република, г-н президент, констатира Драгомир Драганов. - В България днес управлява чиновникът, а не законът.


В центъра на обсъжданията депутатите от Евролевицата поставиха своя законопроект за минималното почасово заплащане и настояха да чуят мнението на Петър Стоянов, след като се запознае с него. Петя Шопова пък припомни принципа за справедливо разпределяне на тежестите от реформата, включен в Декларацията за национално съгласие.


Политическите сили трябва да поделят помежду си отговорността за реформите във всички сфери на обществения живот, изтъкна в края на консултациите президентът Петър Стоянов. Според него това ще предпази опозицията от изкушението да отправя популистки нападки срещу правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във