Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВСИЧКИ ЗАСТАНАХА ЗАД ПЪРВАНОВ

Въпреки слабите резултати за БСП от доста време от столетницата идваха сигнали, че това няма да доведе до сериозни сътресения в партията. С формулата вот на доверие червеният лидер запази председателското си място. Само около една четвърт от присъстващите членове на Висшия съвет гласуваха против него на пленума, който трябваше да реши въпроса за бъдещето на БСП. Поне три са причините за оставането на Първанов начело.
На 17 юни 2001 г. Коалиция за България спечели с около 6% по-малко от гласовете на избирателите, отколкото БСП и партньорите й през 1997 г., когато червените изживяваха дълбока вътрешна криза. Според членове на Висшия съвет в ръководството на Социалистическата партия не приемат този факт като повод за вътрешнопартийна критика. Заради очертаващата се голяма подкрепа за царското движение, още преди изборите в БСП се говореше, че за успех на левицата ще бъде считан резултат, равен с вота за ОДС. Сега, когато стана ясно, че Коалиция за България взима 17% от гласовете на избирателите срещу 18% за сините, в БСП са спокойни за вътрешнопартийното статукво. Загубата всъщност е за СДС, а не толкова за БСП, твърдят лидерите на столетницата. Освен това опонентите на досегашните управници са доволни, че голямата им цел - свалянето от власт на СДС и Костов, е постигната. Нищо че това не стана благодарение на левицата...
Показателно за процесите в БСП е становището, което зае вътрешната опозиция - хем да разкритикува червените лидери, хем да не търси драматични промени. Лидерът на Открит форум Красимир Премянов поиска извънредна сесия на 44-я конгрес, която да анализира резултатите от изборите и да определи бъдещата политика на БСП. Оценката на Премянов е, че досегашната политика явно е била погрешна. Това е стъпка в правилна посока, но според мен не е достатъчна., така той коментира пред в. БАНКЕРЪ вота на доверие. Според него Първанов и екипът му трябвало да си подадат оставките и да се оттеглят на заседанието на 44-я конгрес. Въпреки това обаче лидерът на ОФ заяви: Обсъждането беше полезно, аз самият за първи път присъствах на такава смела и открита дискусия. Имаше много широк диапазон от предложения. Дори Александър Лилов, който този път не успя да стане депутат, изрази сравнително умерена позиция към партийното ръководство.
Един от главните проблеми на БСП всъщност е, че няма с кого да замени Първанов. Румен Овчаров, който отдавна се готвеше за шефското място, не разполага с достатъчна подкрепа. Местните столични структури в момента са дали рамо като председател на градската организация, но не и като кандидатурата му за шеф на партията, твърдят софийски ръководители. Всъщност от известно време Овчаров вече се е включил в паралел с Първанов и двамата успешно си поделят сферите на влияние в партията и сериозна конфронтация помежду си.
Много по-сериозен е проблемът как да се съхрани партийното ядро. След съкрушителната победа на царското движение той стои и пред БСП и СДС. Неслучайно Премянов заяви, че сега БСП е по-жива отвсякога. Въпреки че донякъде той остана верен на вътрешноопозиционерската си линия, този път заложи и на сплотяването на редиците. Явно негласно всички крила в столетницата на този етап са обединили усилията си да консолидират организацията и са приели, че вътрешнопартийните боричкания не са полезни за никого. Едва ли някой от опонентите на Първанов би искал да се окаже на неговото място при сегашното положение, когато все още не е ясно дали БСП ще остане в опозиция, или ще поеме в някаква степен отговорността да управлява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във