Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВСИЧКИ СРЕЩУ АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Александър Томов бил изцяло изоставен от повечето български и чуждестранни политици. Така твърдят и леви, и десни депутати в парламента. Шефът на евролевите безвъзвратно е загубил доверието и на съмишлениците си, и на партньорите си от центъра.


В кулоарите на парламента се говори, че Томов се опитал лично да осуети срещата на Георги Първанов с Шрьодер в Германия преди месец и оттогава червеният вожд не желае изобщо да разговаря с него. Предводителят на лястовиците посетил германското посолство в София с желанието да попречи на издаването на виза на социалистическия лидер.


Подобни силни чувства към Александър Томов храни и Ахмед Доган. Съпартийците му си спомнят, че Доган не един и два пъти е оставал неприятно изненадан от неумението на европредседателя да спазва постигнатите договорености. Освен това именно Томов в голяма степен улесни управляващите в опита им да изолират ДПС през първите години на сегашния парламентарен мандат.


Името на шефа на Евролевицата вече не се спряга в никакви планове и варианти за управление. Отминаха времената, когато журналисти го привиждаха като кандидат-премиер или поне заместник на министър-председателя. Обърнаха му гръб и левите лидери, опарени от странните му партньорски навици. Д-р Петър Дертлиев днес не говори за единение между БСДП и Евролевицата. Проф. Кръстьо Петков също окончателно затръшна вратата между себе си и Александър Томов и предпочете да търси разбиране сред социалистите.


Томов загуби симпатиите и на всички чужденци, които доскоро проявяваха нескрит интерес към Българската евролевица, коментират колегите му. Вече е ясно, че ако някой изобщо успее да обедини левите сили около себе си, това ще е Първанов, са все по-категорични сред социалистическите редици.


С Томов начело нямаме бъдеще - заявяват опонентите му в БЕЛ, които събират одобрението на близо половината от съпартийците си. - Искането ни да слезе от председателския пост не е самоцелно, а е израз на принципно противоположни виждания за развитието на партията.


Ако предложенията на реформаторите в Евролевицата не бъдат възприети от конгреса, те със сигурност ще се отцепят и ще създадат своя нова формация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във