Банкеръ Daily

Последно отлагане:

Всички рецепти стават електронни от 1 юни

Въвеждането на изцяло електронни рецепти се отлага с още един месец, съобщи замeстник-министърът на здравеопазването в оставка Бойко Пенков. Причината по думите му е, че болниците все още не са готови за електронната рецепта.

По време на брифинг на здравното ведомство стана ясно, че затова до края на месец май ще се работи и с хартиени, и с електронни рецепти. След това ще се премине към работа изцяло само с електронни рецепти.

"Издадени са към 100 000 електронни рецепти, от които само 3000 не са били изпълнени. Установихме, че все още болничната система не е напълно готова. Накрая, когато изписват пациента, винаги дават рецепта, а със сега действащата уредба не би трябвало тази рецепта да има възможност за използване в аптека. Това ни накара да се обединим около идеята да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти, за да дадем възможност на колегите от болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията", коментира д-р Пенков.

"Като цяло не считаме, че след три седмици тези, които не са били готови, ще са готови след 3 седмици. Държавата обаче поставя европейски норми и ние трябва да го следваме. Ако бъде обнародвано в „Държавен вестник“ в петък, действието ще влезе в сила със задна дата от 1 май", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

От Българския лекарски съюз увериха, че личните лекари имат пълна готовност, тъй като досега са работели с компютри и са вързани в системата. Проблемът според тях по-скоро е в подготовката на лечебните заведения. Аптеките същи са почти готови за изпълнение на електронните рецепти, каза още Пенков.

Амбиции

Срокът за електронно здравеопазване непрекъснато се удължава, а това продължава вече 15 години. Иначе амбициите са големи.  До 2030 година ще бъдат разработени интегриран електронен портал и приложение за гражданите, предоставящи централизирани услуги за електронно здравеопазване, включително здравна информационна система, здравен профил и мониторинг на състоянието, телемедицина, лекарствени предписания и административни услуги. Това е записано в Детайлизираната стратегия по Приоритет 12 „Здраве и спорт“ на Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, в частта й за Електронно здравеопазване.

Също така всички лечебни заведения в извънболничната помощ трябва да имат опция за записване на преглед онлайн. В момента едва 15% предоставят тази възможност. До 2030 всички лечебни заведения трябва да имат достъп и до електронно пациентско досие с разрешението на пациента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във