Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички пенсии се увеличават от 1 юли

На практика от 1 юли предстои увеличение на всички видове пенсии.

Вследствие на предвиденото повишаване на максималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лв. от 1 юли, около 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да получават техните действителни размери. Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия по-висок „таван“. В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв. Това обяви пред БТВ социалният министър Бисер Петков.

"Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 г. Промяната е в изпълнение на предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на всички пенсионни плащания, отпуснати с начална дата до 31 декември 2018 г. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 г. Така, независимо от датата на отпускането, минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 207,60 на 219,43 лв., а социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 на 132,74 лв. Нови ще са и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и несвързани с трудова дейност, които се определят в процент от посочените минимални размери", обясни министърът.

По думите му със законодателни промени се даде възможност на всички граждани да изчислят по коя методика да се пенсионират - новата или старата. Хората имат право на информиран избор. Данните показват, че има голям интерес към електронния калкулатор на НОИ. Още повече, че законодателството гарантира на всички граждани, че ще получат по-високия размер на пенсия. Хората ще могат да избират по кой модел да се пенсионират до 2021 година. Мобилни екипи на НОИ също обикалят и разясняват, консултации се дават и в териториалните дирекции на НОИ, посочи още Петков

"Регистрираната безработица от Агенцията по заетостта за месец май е 5,3%. Това е най-ниското ниво, откакто Агенцията по заетостта изчислява данните на безработицата. Доходите от работа също растат. В момента сме на едно от челните места по ръст на доходите. Обявяват се и нови работни места. В момента има ръст и на сезонните работници в туризма и земеделието. В момента има работници от 35 държави в България", добави министърът.

Той съобщи още, работата по Националната стратегия за детето е спряна. Имало проект за Стратегия за детето, но министерството се съобразило с острите обществени реакции и я оттеглило. „По нея не се работи. Трябва да намерим начин всички да се обединим и да работим за бъдещето на нацията", каза още социалният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във