Банкеръ Weekly

Общество и политика

Всички партии се обединиха срещу преференциалното гласуване в Изборния кодекс

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС да отпадне принципа за уседналост на изборите и в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. Редакцията за уседналостта е противоконституционна, оплака се за пореден път лидерът на ДПС Лютви Местан и определи решението на своите колеги като политически цинизъм.

БСП и ГЕРБ от своя страна заявиха, че няма да подкрепят предложението на ДПС за прегласуване на приетите вече текстове за преференции в изборните листи, с което реално се отнема възможността избирателите да променят водача на листата. Така на практика всички партии в парламента се отметнаха от обещанието избирателите да имат последната дума в подреждането на изборните листи.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък обясни, че според него текстът връща преференциите.

"Преференцията е факт, тя беше премахната от Кодекса на Фидосова и това е силен мажоритарен елемент", коментира Станишев.

"Давам ви следния пример: при национални избори при един избирателен район, в който има около 20 000 гласа, толкова тежи средно един народен представител за неговия избор, са ти нужни само 1000 гласа, за да отидеш дори от последно място на второ и да се окажеш на избираема позиция. Това е съвсем реална преференция. Нали се събира подписка за референдум?! Ако има такъв референдум, той ще каже мнението на българските граждани и тогава има възможност и за корекция в Изборния кодекс", твърди Станишев.

Цецка Цачева от своя страна отказа да отговори защо едва двайсетина депутата на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ, участваха в гласуването на преференциалния вот.

„Нашите предложения с изключения на 5-процентната бариера, всички те са отхвърлени така, както това се случваше и в комисията, поради което не считаме, че с волята на народните представители от ГЕРБ можем да пробием монолитното единство на трите парламентарни групи. И с този брой на гласове от ГЕРБ не сме в състояние да преодолеем онова, което се случва в пленарна зала по гласуването на Изборния кодекс. Ние сме категорично „против" изцяло нов Изборен кодекс, защото от това, което се разиграва в момента в зала, става ясно, че нищо ново няма в този Изборен кодекс", обясни Цачева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във