Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Всички партии са приемливи за управление, без "Възраждане"

Днес парламентарната група на ГЕРБ/СДС, а и парламентарната група на ПП показаха съвсем различно ниво - ниво, което очакват хората. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му, решението за съставяне на правителство трябва да е нестандартно, а отиване на нови избори би било безотговорно.

"Времената са такива, че е невъзможно да се направи правителство, но именно тогава нестандартни решения могат да дадат решения накрая. Ще седнем на разговори и с Нинова. Ще подкрепим всичко разумно там. Убеден съм, че и тя ще подкрепи нещо от нашите предложения. Дори ще говорим и с "Възраждане" по темите "Образование", "Патриотизъм" и "Здравеопазване". Всички партии са приемливи за реално управление, без "Възраждане", добави той. 

"Преди една седмица днешната среща беше невъзможна. Срещата щеше да започне с атака, а ние да отвърнем с Gemcorp и парапета. От днешната среща виждам, че има възможност да се надгради много, ако не слагаме кой с кой мандат и какво би направил. Тази посока трябва да се следва. Важно е да се седне и да се говори, включително и с г-жа Нинова за социалния пакет. И с „Български възход“, и с Възраждане", каза лидерът на ГЕРБ. 

Борисов посочи два подхода, които според него трябва да се следват занапред. „Финансистите на двете партии да продължат преговори на експертно ниво. Ако искаме да дадем още по-голяма институционаност, трябва да поканим министъра на финансите и екипа му, както и отдела на БНБ", уточни той.

Борисов припомни, че народът е отредил, че никоя партия не може да състави самостоятелно правителство. "Никакво его - без значение с кой мандат ще се направи правителство - първи, втори или трети. Ако стигнем до разбирателство, ще има правителство по политики и така ще се върне парламентаризмът", посочи лидерът на ГЕРБ.

По думите му трябва да се мисли за народа и за общото благо, а не за егото на дадена партия. "Има голям шанс. Благодаря на Радев за разбирателството", каза още Борисов.

Той уточни, че не канят ПП и ДБ за коалиционни партньори. "Във всички случаи ще предложим състав на правителство. Във всички случаи сигурно и от "Продължаваме промяната" ще предложат състав на правителство", коментира още Бойко Борисов. 

"Ще се включим в исканията за отваряне на бюджета, когато стане ясно какво ще се случи след неговото приемане. Не е най-важното бюджетът", каза той.

Радев незабавно да смени Демерджиев, който направи всички смени в „Гранична полиция“. Той като предшественика си се занимава с каквото не му е работа. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод инцидента с граничния полицай в Елхово.  

„На негово място щях да му поискам оставката веднага. Да извикам главния секретар той какво е предлагал и не е предлагал 2 години. Кого е уволнявал и кого не е уволнявал в „Гранична полиция“. Те са фронта, те са там. При мен беше лесно, защото от другата страна турските граничари подпираха нашите. И обратно. Някой трябва да понесе и политическата отговорност“, добави той.

Коментарът му дойде, след като служител на "Гранична полиция" загуби живота си при престрелка край турската граница. 

"Преди 2 години подобни новини бяха не само невъзможни, преди 2 години това не можеше да се случи, не беше тема за медиите и българското общество, нито за ЕС. България имаше нула миграция. Имахме перфектни отношения с турската държава. Ако случайно би се случил някакъв такъв инцидент, с президента Ердоган щяхме да сме заедно на границата, защото екипите ни работеха перфектно заедно. От турска страна е имало подадени сигнали, че техните каналджии стават все по-нагли, имало е престрелки с Жандармерията. Слабо ръководство на МВР с 2 години бездействия", заяви Борисов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във