Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички партии подкрепят ветото на Радев за извънредните мерки

S 250 98efcb6e 32ba 40db aed7 6248bef1b7be
S 250 ec911a85 c4f6 4ae3 9615 0593110ac3bc
S 250 9fd32c7f 14b2 4415 a04c 4a62887a2ded

Всички политически сили в Народното събрание подкрепиха ветото на президента Радев върху текстове от Закона за извънредното положение. 

Единодушно законотворците от правната комисия решиха, че двата оспорени от държавния глава текста отпадат, защото не могат да бъдат прецизирани.

Радев наложи вето на новите законови разпоредби за замразяването на цените и наказанията, свързани с разпространяването на невярна информация по време на извънредното положение, въведено след избухването на епидемията от новия коронавирус COVID-19.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни, че сигнали от бизнеса против мерките срещу спекулата са били подадени още на следващия ден след приемането на закона.

Той напомни, че предложението за този текст е било на БСП.

„При второто четене на закона, за да бъде  постигнат консенсус ГЕРБ го подкрепи дори с ясното съзнание, че формулировката не е правилна, но със съзнанието, че политиците трябва да покажат, че са единни в този момент“, коментира Ципов.

Крум Зарков от БСП видя възможност чрез ветото да се коригират спорните текстове, а бързането не винаги водело до качество. Социалистите щели да внесат нови текстове за спекулата, съобщи социалистът.

Правосъдният министър Данаил Кирилов изтъкна, че това е извънредно законодателство и няма как то да е прецизно. Министрите обаче били склонни на диалог.

Кирилов каза още, че недоумение буди фактът, че Радев е върнал за преразглеждане текстове, внесени от лидера на БСП Корнелия Нинова. 

Предстои депутатите да гласуват ветото и в пленарната зала  извънредно в понеделник. Заседанието започва в 13.00 часа. 

Подробности - на banker.bg!

Facebook logo
Бъдете с нас и във