Банкеръ Daily

Националният борд по туризъм:

Всички ограничения за влизане на туристи у нас да отпаднат

Националният борд по туризъм предлага всички ограничения за влизане на чуждите туристи в България за летния сезон да отпаднат. От организацията са предложи мярката по време на срещата със служебния министър на туризма доц. Стела Балтова.

Браншът настоява за пълно отваряне на основните пазари за морския ни туризъм – Великобритания, Германия, Русия, Полша, Румъния и Израел, където ваксинационната кампания е в напреднал стадий и съответно туристите, пристигащи от там не представляват заплаха за здравето на българските граждани, "нещо повече рискът е по-малък дори от този, ако български гражданин пътува от София до Варна или Бургас", отбелязват от Националният борд. 

Те подчертават, че същото се отнася и за другите съседни страни – Сърбия, Северна Македония и Турция.

"Това означава да отпаднат изискванията за представяне на PCR тестове при влизане в България", заяви д-р Полина Карастоянова, Изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. 

Според борда, отделно за руските и турските туристи да се въведе възможността за получаване на визи по електронен път или поставяне на визи "on arrival" на граничните пунктове за туристически сезони 2021-2022.

Бизнесът настоява държавата спешно да подпомогне пряко българските авиокомпании, за да могат да осъществяват чартърни полети през лятото. Според НБТ стартирането на повечето летни чартърни програми след края на юни означава загуба на минимум 6 седмици от ключовия за повечето авиокомпании летен сезон. До момента те са изключени от всички програми за субсидиране и са пред фалит. А авиокомпаниите дори не са били включени в мярката за подпомагане на заетостта 60/40. Средствата от 35 евро на запълнена седалка в чартърните полети също не е пряка помощ за авиокомпаниите, а за туроператорите. Авиокомпаниите са обезпокоени, че България ще загуби през този летен сезон пазара във Великобритания. Отделно липсва активен диалог с други три ключови пазари – Германия, Русия и Израел. Туроператори и авиокомпании масово се оплакват от тенденцията изборът на място за почивка и резервацията да се отлагат до последния момент предвид динамичната ситуация. 

От НБТ изтъкват, че Хърватия е подпомогнала авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро. Авиацията има значителен дял във формирания от транспортния сектор БВП, който възлиза на 6% от общия за страната през 2019 г. Секторът има ключова роля за туризма – около половината пристигащи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни авиокомпании. Към този момент в страната има 20 регистрирани въздушни оператора за превоз на пътници, товари и поща, 30 авиационни технически организации, 13 учебни центъра за авиационен персонал и 33 оператора за наземно обслужване на самолети.

Националният борд по туризъм настоява при корекциите на Плана за възстановяване и устойчивост на България, за туризма и авиацията, които са най-засегнатите сектори от пандемията COVID-19, да бъдат предвидени минимум 3 млрд. лв. от целия бюджет, който възлиза на приблизително 12 млрд. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във