Банкеръ Daily

Д-р Аспарух Илиев:

Всички одобрени ваксини са под строг контрол за страничните реакции

"Колкото повече хора се ваксинират в световен мащаб, толкова повече ще са сведенията за странични реакции от ваксините. Това е нормалният процес, защото хората имат различни хронични болести". Това каза пред БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория във Берн, експерт по безопасност на ваксините.

"Съобщенията обаче в по-голямата си част нямат нищо общо с ваксините. В конкретния случай с ваксината на "АстраЗенека", притесненията са при две жени - на 49 и 35 години от Австрия, които работят в една и съща болница, и при двете жени имаше различни по вид съсиреци - в белите дробове и множество съсиреци в тялото. Тогава Австрийската агенция по лекарствата спира временно поставянето на ваксината, за да се изяснят, като в крайна сметка предварителният анализ е, че няма директна връзка с ваксината. Европейската комисия има нужда от малко повече време, за да финализира това решение", обясни той.

Според него тук има два елемента, които трябва да се имат предвид - те са колежки, двете жени, тези елементи трябва се изяснят, а това е станало и две седмици след ваксинирането.

"В случая с България става дума за съвсем различен страничен ефект. Става въпрос за остър коронарен синдром или най-вероятно пациентката е получила инфаркт по време на сън. Няма данни за съсиреци, има данни за стент, сърдечна операция - фамилна обремененост, нарушение в обмяната на мазнините, такива хора неизбежно след поставяне на ваксина могат да имат инцидент, но той не е свързан с ваксината", смята д-р Илиев.

"В момента всички налични одобрени ваксини са подложени на изключителен контрол. Следи се за всеки един случай за странични реакции - виждаме какъв брой пациенти имат проблем с дадена ваксина и броят се сравнява с количеството хора с този проблем, но неваксинирани. И веднага се вземат мерки. До момента нито с "АстраЗенека", нито с другите две ваксини има данни да има несъответствие между двете групи хора - в едната група хора да са повече отколкото в другата", категоричен е специалистът. 

По думите му всеки един случай се проверява и от медицинско лице. "Има 4-степенна скала за определяне на това дали страничните реакции са вследствие от ваксината", допълни д-р Аспарух Илиев.

По думите му случаят с пациентката от Пловдив е пример за починала жена от сърце, без да има връзка с ваксината - липсват доказателства да има връзка с имунизацията.

"Тя е имала тежки сърдечни проблеми, трудно е да се каже, че причината е ваксината", допълни още д-р Илиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във