Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички машини за гласуването в чужбина са изпратени в мисиите ни

Всички машини, предвидени за гласуването в чужбина, вече са изпратени в българските представителства. Говорителят на ЦИК Росица Матева уточни, че на изборите на 11 юли сънародниците ни в чужбина няма да имат възможност да гласуват с преференция, въпреки оставения запис за тази възможност.

„Но остава този запис, за да не се препрограмира софтуерът, да не се налага отново да бъде одитиран и за да бъде гласуването в страната и извън страната с един и същ софтуер, с един и същи код“, обясни тя преди ден.

Допълнителните 1637 машини за гласуване се очакват тази вечер в София.

Устройствата бяха купени с обществена поръчка от фирмата производител „Смартматик“ чрез държавното дружество „Информационно обслужване“.

Очаква се също Централната избирателна комисия да обяви кога и как ще бъдат платени устройствата, използвани на предишните избори, за да може държавата да стане техен собственик на тези машини.

Вчера Матева съобщи, че районните избирателни комисии са получили машини за т.нар. демонстрационно гласуване. „Имаме вече комуникация с областни управители, с кметовете на общините, те очакват тези машини, които съвместно с районните избирателни комисии да организират пробни гласувания и самите районни избирателни комисии да използват тези машини за обучение на секционните избирателни комисии“, поясни тя.

Машините могат да работят при температури до 60 градуса, каза още Матева. Тя коментира спирането на машина за гласуване на частичния местен вот в Сърница. 

„Мисля, че би било проблем с хората, които седят в помещение с такава температура, отколкото на самите машини. Както видяхте в късните – обедните и следобедни, часове стана доста по-горещо. Навсякъде машинното гласуване беше безпроблемно във всички частични местни избори в населените места, които се проведоха вчера“, посочи говорителят на ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във