Банкеръ Daily

След края на извънредното положение:

Всички културни институти - с термокамери на входовете!

Термокамери ще има на входа на всички културни институти, след като бъде възобновена работата им, обяви министърът на културата Боил Банов по Българската национална телевизия.

Те ще измерват температурата на влизащите зрители и така ще гарантират, че в салона или в залата ще се събират само хора без симптоми на заболяване.

Това се налага, тъй като с края на извънредното положение вирусът няма автоматично да изчезне, ще има и други вируси, и хората, като цяло, ще се притесняват да се събират по много в затворени пространства. Очаква се, че и първоначално, след като бъдат отменени мерките и могат да се посещават културни събития, хората да се притесняват и да имат известни резерви да ходят на театър, концерти, кино, обясни министърът.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че Министерството на културата ще осигури на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения и за начисляване на дължимите осигурителни вноски. Като начална дата за тази мярка се смята 13 март 2020 г. и така средствата ще бъдат превеждани до месеца, в който се достигне нивото на приходи за бюджетна програма „Сценични изкуства“ за същия период на миналата година за всеки държавен културен институт, но за не повече от 6 месеца.

А за артистите на свободна практика е предвидено да могат да получат по три минимални заплати, плюс осигуровките. Тази мярка се планира да обхване 1200 души – най-нуждаещите се творци от частния сектор, които миналата година са имали месечен доход до 1000 лева. Друга възможност за свободните артисти е да получат безлихвен заем от 4500 лева (по 1500 лева в продължение на три месеца), който е с 5-годишен гратисен период и може да се изплаща в продължение на 10 години. Министърът предвижда да се направи специален регистър на свободните артисти, които по думите му са 25% от всички артисти. Миналата седмица Боил Банов бе по-конкретен, посочвайки, че по данни на НАП свободните артисти са 2 200 души.  

Средствата, с които ще бъдат подпомогнати творците от недържавния сектор, ще бъдат осигурени от Националния фонд „Култура”, в който за целта има 2.5 млн. лева.

„Както сега медиците са на първа линия, така, когато приключи извънредното положение, хората на изкуството, на културата, ще са на първа линия да повдигат духа ни” – подчерта Боил Банов.

Той призна, че тази година за първи път от 1985 г. няма да бъде на църква на Великден, но въпреки това от вкъщи ще се помоли да не губим духа си, независимо от тежкия кризисен период, който преживяваме.

Министърът с голяма болка сподели, че му е изключително тежко, че заради коронавируса няма да бъде възможно да се изпрати подобаващо и да се отдаде почит на големия любимец на публиката – актьорът Вълчо Камарашев, който почина на 9 април, на 82-годишна възраст.   

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във