Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички големи болници с пункт за антигенни тестове до 6 ноември

От днес на разположение на столичната Регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с държавния здравен контрол. Това съобщи пред репортери здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране. От края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията", каза Ангелов.

Във връзка с идеята за електронни предписания, министърът заяви, че тя е входирана като предложение в Народното събрание и се очаква решението на законодателя. "Най-добрият начин е предписанията да се връчват, както досега - на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантинираните нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с есемес", добави Ангелов.

Що се отнася до починалите от коронавирус за деня - 51, министърът посочи, че е наредил да се извърши справка от кого са подадени данните, за да се разбере кой и кога е починал и дали има някакво забавяне при качването на информацията. 

Днес Ангелов ще посети РЗИ-Бургас и ще се запознае с обстановката в града. Той обяви, че е разпоредил да се разкрие допълнителен брой легла и именно това ще провери на място.

Пред всички университетски болници и големи областни болници в страната ще бъдат поставени мобилни постройки - тип фургони, в които да има екип, който освен консултации, да прави и антигенен тест на хората, които имат съмнение, че са заразени с коронавирус и които не могат да стигнат до лекар. Здравният министър е дал срок до 6 ноември, четвъртък, да бъде направена организация за това.

"До края на седмицата ще направим всичко възможно да ви покажем координационния център, който вече работи. В момента там има екип от 6 души от „Пирогов“. В него могат да звънят само институции, лечебни заведения, областни управители, РЗИ-та – всички, които имат нужда от логистична подкрепа“, поясни проф. Ангелов.

Този център по никакъв начин няма да дублира дейностите, които се извършват от центровете за спешна медицинска помощ и в него не могат да звънят граждани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във