Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички дървета при ремонта на "Света Неделя" ще бъдат пощадени

Масимилиано Фуксас и Йорданка Фандъкова
S 250 351c1930 cfe4 44ae 9218 c7f1a3e43dbb

При ремонта на столичния площад "Света Неделя“ няма да бъде отсечено нито едно дърво. В това увери кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя се срещна с избраното проектантско бюрос ръководител Масимилиано Фуксас.

Фандъкова е провела разговори и с представители на Българската православна църква, които изразиха недоволство, че заради ремонта на площада в центъра ще бъде спрян достъпът за коли до църквата "Света Неделя". В тази връзка кметът подчерта, че площадът ще е само за пешеходци, но ще бъде направен така, че да може ритуални коли и тази на българския патриарх да стигат до входа на сградата.

Столичният градоначалник заяви, че предстои изготвяне на идеен проект, който да бъде представен за обществено обсъждане през април. Същинското строителство може да започне през пролетта на следващата година и трябва да бъде завършен за година и половина.

По време на разговорите с проектантското бюро в Столичната община присъства и главният архитект на града Здравко Здравков.

"Този проект започнахме да го обсъждаме от ранна фаза. През тези два дни със студио "Фуксас" изчистихме предварителните бележки и препоръки. Пристъпили сме към уточняване на материалите", съобщи Здравков. Той обеща, че всеки един елемент, който ще бъде сложен при ремонта, предварително ще бъде коментиран.

Фуксас заяви, че от два дни е в София, за да изслуша препоръките на общината за новия облик на "Света Неделя". "София е дама и аз дойдох да й ушия прекрасна дреха", каза италианският архитект и изтъкна, че неговата политика при проектирането на големи ремонти и реконструкции на градски части е никога да не се отсичат дървета.

След срещата в Столична община стана ясно, че паралелно се работи и по ремонта на площада пред храм-паметника "Александър Невски". До края на февруари ще бъде представен преработен проект за обществено обсъждане

Facebook logo
Бъдете с нас и във