Банкеръ Daily

Борисов пред австрийския канцлер Себастиан Курц:

Всички държави в ЕС трябва да имат еднакъв достъп до ваксини

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц. Борисов е изразил подкрепа за инициативата на австрийския канцлер да бъде внимателно разгледан начинът за доставка и разпределение на ваксините, договорени от Европейската комисия, към държавите-членки на Европейския съюз, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според премиера е необходимо дистрибуцията на ваксините да се реализира на принципа, около който се обединиха държавните и правителствени ръководители по време на заседанието на Европейския съвет на 21 януари. Тогава в заключенията, направени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, беше посочено, че ваксините следва да се доставят едновременно и трябва да се разпределят пропорционално на база населението на страните членки.

Министър-председателят е изразил своята признателност към председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и нейния екип за работата, която те свършиха по сключването на договорите и осигуряването на ваксини за целия ЕС.

"Вече повече от година заедно се борим срещу разпространението на COVID-19. Обединихме усилията си, защото знаем, че сме по-силни, когато сме единни и че никоя държава няма да е защитена от COVID-19, освен  ако всички не сме в безопасност“, е подчертал Борисов. Той е посочил, че в началото на пандемията България е била една от първите държави, която е успяла бързо да реорганизира производството си, така че да започне да произвежда защитни средства, обезпечавайки своите нужди и предлагайки подкрепа на други държави да запълнят липсите си. "Така солидарно трябва да продължим и занапред“, е изтъкнал премиерът. По думите му е въпрос на солидарност всички държави членки да имат еднакъв достъп до важния ресурс, каквито са ваксините срещу COVID-19.

В рамките на телефонния разговор Борисов и канцлерът Курц са обсъдили ситуацията с пандемията в България и Австрия. Обменили са опит за борбата срещу разпространението на COVID-19 и трудностите, пред които държавите са изправени в условията на световната  криза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във