Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички държави в ЕС ще получат по едно и също време ваксината срещу COVID-19

Всички страни-членки на Европейския съюз ще получат ваксината срещу COVID-19 по едно и също време и при еднакви условия, на основата на дела на тяхното население в Общността. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на видеоконференцията на европейските лидери, посветена на втората вълна от пандемията.

Фон дер Лайен заяви, че по този въпрос вече има договорка със страните членки. В стратегията за ваксиниране са посочени групите, които ще се ползват с приоритет, като здравните работници и възрастните хора.

EK преговаря с производителите на ваксини, за да гарантира, че в условията на глобално търсене европейските граждани ще имат достъп до тях веднага, щом бъде доказано, че са безопасни и ефективни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС вече връщат ограниченията срещу разпространението на коронавируса. По неговите думи вече се обсъжда уеднаквяване на условията за налагането на карантина.

Пред евролидерите премиерът Бойко Борисов е настоял за пълна прозрачност по отношение на ваксините, производителите и потенциалните рискове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във