Банкеръ Daily

Общество и политика

Всички без ГЕРБ искат анкетна комисия за проблемите с изборите

Парламентарните групи на БСП и ДПС излязоха с общо искане за създаване на анкетна комисия, която да изготви промени в Изборния кодекс. 

"Искането ни за машинно гласуване, за машинно преброяване, за изчистване на списъците изисква много голяма експертиза. Тази Временна комисия да направи това разглеждане на проблемите, да обобщи и да направи предложения за решение, които да влязат в залата като общи предложения за промени в ИК", съобщи лидерът на социалистите Корнелия Нинова след разговори с депутати от Движението. 

Нинова призова ГЕРБ да се включат в дебата за промени на изборните правила. "Ще предложим и на ГЕРБ заедно в една комисия да решаваме проблемите, като целта е обща: гарантиране на честен и прозрачен вот, възможност българският гражданин да гласува свободно, спокойно и да изрази волята си, каквато е", обясни тя на брифинг в Народното събрание. 

По думите й  местните избори са преминали при редица проблеми, които по мнение на различните парламентарни и политически сили изкривяват вота и не отразяват обективното гласуване на хората.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев акцентира, че има проблеми и в Изборния кодекс, и в изборния процес.

"Пороците на Изборния кодекс са видими от цялото общество. Всяка парламентарна група изтъкна своето виждане. Обединихме се около това, че има два механизма, през които може да се реши проблемът. Единият е през постоянната правна комисия, като се отвори въпрос с внасяне на съответни изменения на ИК и оттам да почне дебата, а другият механизъм е да съставим нарочна комисия. Такава имаше при съставянето на този Изборен кодекс. Можем да го поправим с такава нарочна комисия", заяви още Цонев.

От "Обединени патриоти" са се застъпили за идеята за въвеждане на образователен ценз при гласуване. Лидерът на "Воля" Веселин Марешки поясни, че всички искали честно провеждане на изборите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че няма нужда от създаването на временна комисия, тъй като Комисията по правни въпроси има достатъчно правомощия. "Ние сме заявили нашата готовност да обсъждаме промени в изборното законодателство. Това може да се случи след като имаме официалните доклади на ЦИК за тези избори, за да може да се позовем на проблемите, които те са установили. Ние разчитаме на официалните избори. Все още има дела по отношение на законността на изборите в някои населени места. Смятам, че прибързаното поведение няма да бъде полезно за вземането на устойчиви и конструктивни решения в тази посока", посочи Дариткова. 

По думите й ГЕРБ са склонни да изслушат нови аргументи за размера на партийната субсидия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във