Банкеръ Daily

Съдът окончателно реши:

Всички арести след акцията в президентството са незаконни

И трите ареста на 9 юли 2020 година, свързани с акцията на военната прокуратура в президентството, се оказаха незаконни. Това стана ясно от решение на административния съд в София. Той потвърди решението на Софийския районен съд от ноември миналата година.

Пpeзидeнтcĸият cъвeтниĸ пo cигypнocттa и oтбpaнaтa Илия Mилyшeв е бил арестуван нeзaĸoннo. Той бе задържан в кабинета си в началото на юли миналата година. Според съда, арестът на Милушев е бил в нарушение на Закона за МВР, защото няма данни за извършено престъпление или за съпричастност към престъпление.

В началото на годината съдът определи задържането и на секретаря на президента Пламен Узунов като незаконно, заради липса на конкретни обстоятелства за арест, а това води до съществено нарушение на процесуалните норми. Друг съдебен състав реши, че задържането на бизнесмена Пламен Бобоков също е незаконно.

Показната акция в президентството и арестите предизвикаха остра обществена реакция и станаха повод за първата от поредицата демонстрации срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестите продължиха цяло лято.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във