Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВСЯКАКВИ ВЕТРИЛА И ДРУГИ ЯПОНСКИ АТРИБУТИ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ХИМЕРИ

Йордан Нихризов, председател на БСДС, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Нихризов, промениха ли се отношенията ви с БСДП след първия конгрес на вашия социалдемократически съюз?


- Много от членовете на БСДП вече започват да разбират, че ако участват в т.нар. формула Нова левица, БСП постепенно ще погълне партията. В края на живота си Петър Дертлиев реши да потърси контакти с всичките си бивши съратници. Така се роди идеята ръководствата на БСДП и БСДС да се срещнат, но тя не можа да се осъществи. А след смъртта на д-р Дертлиев се оказа, че БСДП е раздирана от сериозни различия. Объркването там е голямо по отношение на това, какво да се предприеме оттук нататък. Още повече че сегашното ръководство, избрано на Варненския конгрес през 1998 г., няма никаква легитимност. Съдът все още не се е произнесъл кой от двата конгреса - Пловдивския или Варненския, проведени през един месец, са редовни. Ние се надяваме, че за легитимно ръководство на БСДП ще бъдат определени не хората на Петър Агов, а лидерите, избрани в Пловдив, където освен това беше взето решение да се създаде и организационна структура за обединение на социалдемокрацията. Точно това решение на практика изпълнихме със създаването на БСДС. И сме сигурни, че правото да притежаваме името БСДП и членството в Социнтерна се пада на нас.

Какъв беше поводът за срещата на ръководството на БСДС с част от ръководството на БСДП?


- Заместник-председателят на БСДП Данчо Йорданов дойде да се информира за този доста сложен правен казус, какъвто е въпросът за наследството на БСДП. Защото сега излиза наяве, че шумно рекламираните в пресата подписвани споразумения с БСП и други нямат никаква правна стойност. В този момент в съда няма вписано никакво решение на Националния комитет на БСДП за прехвърляне на правомощията на д-р Дертлиев върху някой от неговите заместници. Фактът, че Петър Агов отдавна се представя за председател на партията, е по-скоро медиен, отколкото юридически.

Може ли да се очаква някакво сближаване на позициите ви с тази част от БСДП, която представлява заместник-председателят Данчо Йорданов?


- Докато не стане ясно кой кой е и чии интереси представлява в БСДП, ние трудно ще можем да кореспондираме с отделните лидери. Все пак на местно ниво се провеждат срещи между хората от двете структури. Очевидно е желанието на членовете им да съхранят общото помежду им и в крайна сметка - самостоятелността на БСДП като политически субект. По принцип ние нямаме нищо против да работим и на централно ниво с тези, които мислят така. Това обаче не означава, че сме готови да се поддаваме на ултиматуми за излизането ни от ОДС или за отказване от състоялия се в Пловдив 43-и конгрес на БСДП. А проведеният неотдавна наш Първи конгрес недвусмислено доказа, че идеята от Пловдив за организационно обединяване на социалдемократите все още е жива.


Мисля, че отношенията между нас ще се изяснят едва след като се разбере кой ще ръководи и представлява БСДП и какви са неговите намерения. Едва тогава ще можем да разговаряме с тях, но няма да се откажем от конгресните ни решения, според които ОДС е гарант за европейския път на България.

А докъде стигна сближаването на БСДС и НДПС?


- Проектираме създаването на нова коалиция, която да е огледална на Народен съюз и да оформи социалното крило в ОДС. Предстои да съгласуваме общата програма на новото обединение. Част от организациите на Националното движение за права и свободи не са напълно наясно с идеологическата страна на инициативата. За тях християндемокрацията, социалдемокрацията и либерализмът са прекалено абстрактни и далечни понятия. Това обаче са хора със социално мислене, които просто трябва да се запознаят с постановките на социалдемокрацията.

БЗНС влиза ли в общите ви социалдемократически планове?


- Ние сме им подали ръка и само от тях зависи дали в новата коалиция ще присъства и селската социалдемокрация, както те се наричат. Знаем, че в момента има сериозни противоречия в рамките на самото БЗНС за поведението на съюза до предстоящите парламентарни избори. Едни настояват за излизане от ОДС, други се противопоставят, трети пък търсят път за обединяване на всички земеделци в страната. До голяма степен всичко ще се изясни от решенията, които ще приеме конгресът им на 25 и 26 ноември. Така би могла да се реализира една отколешна политическа мечта в България - да се обединят земеделци и социалдемократи. Стига, разбира се, да надделее разумът, а не емоциите.

Ще останете ли в рамките на ОДС до изборите, или ще изберете самостоятелния път?


- Страхуваме се от проявите на партиен егоизъм, които наистина биха могли да разсипят иначе прекрасната идея на ОДС. Може например, точно както се получи на местните избори, различните партийни претенции да осуетят успешното представяне на коалицията. Според нас всякакви там ветрила и други японски атрибути са по-скоро химери, отколкото реалистични сценарии. Резултатите от местната кампания показаха, че влизането с различни листи не води до успешна съвместна работа след изборите. Точно обратното - пренася предизборните различия в процеса на последвалото ги управление. Така че евентуалното ликвидиране на ОДС ще е недалновидна проява на партиен егоизъм и той със сигурност ще бъде наказан от избирателя. Не е логично да се структурират шест различни управленски пътя или програми и след изборите да се търси средният път. Ще се получи нещо като при пияницата... който виждал два стълба и минал по средата.

Как мислите, защо в България съществуват толкова много социалистически и социалдемократически партии, а европейските социалисти отказват да признаят поне една от тях за себеподобна?


- Социалистите в Европа не бяха подготвени за падането на Берлинската стена. За тях беше сериозен проблем да идентифицират ясно новите политически субекти в Източна Европа.Те се възприемаха като контрапункт на комунизма в социалистическия лагер и след изчезването му се объркаха. Веднъж споделих с член на Социнтерна, че разликата между Френската комунистическа партия и БКП е чиста историческа случайност. През една и съща година - 1944, в Нормандия е дебаркирал ген. Айзенхауер, а у нас - ген. Толбухин. Казах му, че ако беше обратното, те щяха да строят развития социализъм, а ние сега да им даваме акъл как да ни върнат дълговете.


Доста интересно е и че социалистическите партии в Европа без притеснения или идеологически угризения се коалират с десни и християндемократически или либерални партии, за да поемат държавното управление. Но що се отнася до нас, си позволяват да предявяват претенции по повод членството ни в ОДС. Радващо е обаче, че вече се забелязват тенденции това отношение да се промени.

Напоследък в медиите се появяват твърдения, че коалиционните партньори в ОДС настояват за предизборни промени в правителството. Доколко са верни те?


- Аз лично не зная да има такъв натиск. Но в България трябва да се уважава конституцията и когато става въпрос за интересите на държавата, личният и партийният егоизъм да отстъпват на втори план. А иначе мога да кажа, че за последен път разговарях с премиера преди седмица и той не повдигна този въпрос. От което съдя, че тази тема не стои на дневен ред. Когато подготвяше промяната в кабинета миналата година, Иван Костов пожела да изслуша предварително мнението на всички коалиционни партньори.


Разговора води Адриана Белева

Facebook logo
Бъдете с нас и във