Банкеръ Daily

Асен Василев:

Всяка партия в бъдещия кабинет ще има вицепремиер, ПП - двама

Всяка от четирите партии, преговарящи за съставяне на кабинет, ще има вицепремиер в бъдещия кабинет, а от "Продължаваме промяната" ще имат двама. За по-добър контрол формациите ще излъчат и по един съветник към съответния министър, за да се избегне опасността от еднопартийно овладяване на ресорите. Това съобщи съпредседателят на  "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Всяка партия има вицепремиер, плюс има вицепремиер, който реално ще се занимава с ефективно управление, така че мисля, че са общо пет. На финала се разбрахме всяка партия да има свой съветник в министерствата, за да не се получава този партиен феодализъм, за който вчера "Демократична България" предупредиха", обясни той.

Коалиционното споразумение трябва да е готово до края на седмицата, каза още Василев. Все още не е ясно обаче дали то ще бъде подписано общо от лидерите или "Продължаваме промяната" ще подписва с всяка от формациите поотделно. 

"Току-що обсъдихме още няколко последни корекции. Говорим буквално за едно-две изречения, така че се надяваме текстът, окончателният, днес да е довършен. В момента искам да го затворим, за да има текстове, които да минат утре и в другиден на одобрение през съответните органи на партиите. Идеята е правителството да се конструктира максимално бързо", допълни Василев.

По-рано Калина Константинова от "Продължаваме промяната" потвърди, че е номинирана за вицепремиер за ефективното управление, което по обясненията й е свързано с дигиталната трансформация на държавната администрация.

"Демократична България" обяви, че ще има трима министри в новото правителство като единият ще бъде и вицепремиер.

По-рано днес лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова заяви, че коалиционното споразумение ще бъде подписано скоро. Днес социалистите са получили последния вариант на документа, който експертите ще прегледат.

„Разбираме, че в него има нанесени някои корекции от предишния, тепърва отиваме, след като приключи парламентарният ден да се запознаем. Работните групи да го прегледат отново по политики. Така че нещата си вървят по график“, каза Нинова.

Ако последният вариант на документа бъде одобрен, БСП ще свика и Националния съвет на партията, добави тя.

Още вчера спряганият за премиер Кирил Петков заяви, че нама да има министерство на държавните предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във