Банкеръ Daily

Общество и политика

Всяка медицинска специалност да бъде представлявана от отделна съсловна организация, предлага омбудсманът

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание следващата седмица предложения за законодателни промени, чиято цел е всяка медицинска специалност да бъде представлявана от отделна съсловна организация. В момента собствени съсловни организации имат само зъботехниците и помощник-фармацевтите, а всички останали медицински специалисти се представляват от една обща Асоциация – на професионалистите по здравни грижи. 

В законопроекта на Мая Манолова се предлага още всеки медицински специалист да решава сам в коя съсловна организация да членува, задължителност на членството и създаване на критерии за представителност на организациите, предаде БНР. "Искането за създаване на такъв закон беше обявено официално на първите протести през месец март. Министър Ананиев не изпълни този ангажимент да предложи проект на закон, затова се налага аз и моят екип да свършим неговата работа", коментира Мая Манолова.

Тя обясни, че идеята на законопроекта е всяка от регулираните професии в здравеопазването да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове. Медицинските специалисти одобриха предложенията на омбудсмана.

"Този законопроект наистина е належащ, за да може всяка една професия да бъде представлявана от експертите си и от съсловието си", посочи Александър Алекснадров от сдружението на медицинските фелдшери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във