Банкеръ Daily

Общество и политика

Всяка голяма болница ще трябва да разкрие по 200 COVID легла

Болници, специализирани за лечението на пациенти с коронавирус, ще бъдат обособени у нас, а освен това всяко голямо лечебно заведение ще бъде задължено да разкрие по 200 COVID легла. Това ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

"В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение. Трябва да се действа бързо и решително. Ето защо още днес здравният министър ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Ще има и нова реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла. На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ми докладва, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват ще решават здравните власти", обяви премиерът.

Кабинетът продължава да подпомага и българското образование, изтъкна още Борисов.

Отпускат се общо 2,3 млн. лв. на общините за реализирането на 4 образователни програми. С тези средства ще се модернизират 7 професионални гимназии и средни училища и ще се подпомогнат 125 училища за дейности по проследяването на личните постижения на учениците, а 153 учебни заведения ще получат средства за подготовка и обучение на екипи, които да помагат за по-плавния преход между отделните етапи на обучение.

Със сумата от 149 750 лв. пък Астрономическата обсерватория в Димитровград ще бъде оборудвана с нов дигитален планетариум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във