Банкеръ Daily

Общество и политика

Всяка формация в кабинета ще отговаря изцяло за министерствата си

Надявам се, че ще имаме кабинет с имена на министри до края на следващата седмица. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който е и номинацията за министър-председател в бъдещия коалиционен кабинет. По думите му предстои да се разпишат всички обсъдени политики. А когато коалиционното споразумение бъде готово и одобрено от всички коалиционни партньори, тогава вече ще бъде представен кабинет с имена.

Петков е категоричен, че най-важното е да се изчистят политиките. След това всяка партия ще предлага номинация за министър за конкретните политики и сфери, като този министър ще има възможността сам да избере екип, с който да работи. "Ще изискваме изпълнение на политиките. Ако не се изпълняват, ние ще качим този разговор на лидерско ниво за обсъждане дали този човек е подходящ за поста си. Отговорността ще се носи от коалиционните партньор", обясни той пред bTV.

Съпредседателят на ПП смята, че новият кабинет е възможно да положи клетва още следващата седмица, но по-реалистично – по-следващата седмица.

"Министрите ще отговарят за задачите, които общо сме си поставили за България. Няма да има по никакъв начин свободата да се излиза или да не се справят с тези задачи. Няма да има никакви политически чадъри за всеки, който реши да стъпи настрани от правата линия. Всеки ще бъде подложен под най-строгата сила на закона", увери политикът. Според него това няма да доведе до монопол в отделните сектори, тъй като всеки ще подлежи на проверка. "Една от първите ни задачи е именно КПКОНПИ да получи разследващи функции", каза Петков.

За изминалите преговори Петков коментира, че единствената тема, по която е имало съвсем леки притеснения е бил държавният бюджет. Той отхвърли информацията, че Корнелия Нинова от БСП е обсъждана за председател на парламента или това, че ѝ е обещан ръководен пост.

Лидерът на ПП призна, че смяната на главния прокурор Иван Гешев ще бъде трудна: "Нямаме конституционно мнозинство. За смяната на главния прокурори и на Висшия съдебен съвет се изисква конституционно мнозинство. Без подкрепата на ГЕРБ няма как това да се случи." Петков добави обаче, че коалицията няма да се откаже от смяната на Гешев и това ще бъде дългосрочен приоритет.

Казусът с Държавна консолидационна компания

"Казусът с ДКК се случи в последните три месеца, но видях, че моментът, в който това излезе гръмко, беше като част от политическа атака“, смята Кирил Петков. Той е категоричен, че никой от ПП не се притеснява от проверки: "Имаме огромна задача. Ако някой стъпи грешно или накриво, първите, които ще инспектираме ще бъдат хората от нашия отбор. Това ще покаже на обществото, че аршинът е един за всички."

Facebook logo
Бъдете с нас и във