Банкеръ Daily

Общество и политика

Всяка 5-а положителна COVID проба е съмнителна за новия щам

Почти всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. Това обяви шефът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов.

"Няма още доказателство, това е само предположение. Дали сме за секвениране тези проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието", подчерта Мутафчийски.

Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчита се леко покачване на процента на новозаразени. Броят на новохоспитализираните пациенти е 86, отчете министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той изтъкна, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях, като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители. "По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината", увери здравният министър.

Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. "Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава Европейската комисия да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

"Направихме така, че българските граждани да имат равен достъп и до трите типа ваксини. По време на договарянето никой нямаше как да знае коя ваксина ще получи по-рано разрешително. Даже очакванията бяха тази на „АстраЗенека“ да бъде първа. Тя е много по-лесна за употреба и не изисква никакъв специален хладилен режим. Може да бъде държана в хладилника на всеки общопрактикуващ лекар", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Във ВМА, както и други големи болници, готвим пунктове за ваксинация, които да бъдат отворени на двусменен режим до 22 ч., когато започне масовото ваксиниране. Така повече граждани извън работно време ще могат да се ваксинират. Също така сме в преговори с директори на училища и на детски градини да ги поемем при нас за ваксиниране", съобщи Мутафчийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във