Банкеръ Weekly

Общество и политика

Всеки за себе си в пенсионния сблъсък

Разнопосочни интереси на държава, министерства, синдикати и работодатели спъват реформите в социалното осигуряване

Пенсионната реформа заприлича на драматичен спортен многобой, при това с постоянно променящи се правила. На терена на социалното осигуряване правителство, ведомства, синдикати и работодатели в движение се опитват да вземат надмощие. Едни играчи предлагат всевъзможни, дори противоречащи си мерки за стабилизиране на задъхващата се пенсионна система, други пък защитават с всички средства извоюваните привилегии. Едно е ясно - пакетът от реформи, приет преди около година, вече е свирен мач, който всички загубиха.


Въпреки повишението на осигурителните вноски с 1.8% и вдигането на праговете по икономически дейности дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт не намалява, а напротив - расте, като оптимистичните прогнози са той да стигне 300 млн. лв. до края на годината. За 2012-а перспективите са още по-мрачни. За пенсиите на 2.2 млн. души са предвидени 7.3 млрд. лв, което е с


около 250 млн. повече

спрямо сегашната година. От тях 200 млн. лв. ще бъдат похарчени за увеличените вдовишки надбавки, а останалите ще отидат за по-високите ставки на новите пенсии. Ситуацията щеше да е още по-критична, но заради увеличението на стажа с четири месеца и бонуса за всяка прослужена година през 2012-а на плещите на социалното осигуряване ще легнат около 4000 пенсионери по-малко.


Въпреки че правителството изяви желание да вдигне всички пенсии под 200 лева, очевидно е, че пари за това няма. След седмици на разчети, дебати и хипотези финансовият министър Симеон Дянков отложи казуса за по-добри времена. Дянков може би не хареса сметките на синдикатите, според които за повишение на всички пенсии с 10% от юли 2012-а хазната ще трябва да извади 347 млн. лв. отгоре. Кабинетът се опита да мине тънко с вдигане само на най-ниските пенсии, но срещна съпротивата на работодателите, основателно изтъкнали, че така ще бъдат наказани хората, внасяли повече в осигурителната система. Логично и максималната пенсия не бе пипната и си остана 700 лв., а покрай нея най-високият осигурителен доход оцеля на 2000 лева.


Но предвид очевидния крах и


незапълнимия дефицит в бюджета

на държавното осигуряване правителството започна да опипва почвата, за да реформира собствената си пенсионна реформа. След като козът с увеличението на стажа бе изигран нахалост, на дневен ред дойде все още плахо подхвърляното в общественото пространство вдигане на пенсионната възраст. Спрямо сега действащите параметри мъжете се пенсионират на 63 години, а жените на 60, като стажът трябваше да расте плавно, докато достигне съответно 65 и 63 години. Министър Дянков обаче се опита да прокара тезата, че първата стъпка за преразглеждане на въпроса за повишаване на възрастта може да бъде заложена още в проектобюджет 2012, като така ще се осигурят дългосрочно по-високи пенсии на българите и ще се намали дефицитът в НОИ. Но на Тристранния съвет финансовият министър отрече да е правил такива предложения, след като синдикати и бизнес настръхнаха срещу новаторските идеи.


Засега най-реалната мишена за Дянков остават полицаите и военните. Те и без това са недолюбвани от обществото заради привилегированото си положение. А и статистиката е в техен ущърб. Приходите от осигурителни вноски за силовите министерства в момента са с 12% по-малко, отколкото разходите, в резултат на което данъкоплатците всяка година вадят 300 млн. лв. от джоба си, за да покриват разликата. Затова решението да се увеличи необходимият за пенсиониране стаж на работещите в сектор Сигурност от 25 на 27 години още от 2012-а изглежда логично. Но и там съпротивата е ожесточена, а изходът ще остане неясен до последно. Министерският съвет одобри промяната, само че социалните партньори още не са казали тежката си дума.


Синдикалните структури в МВР потвърдиха готовността си да излязат на протест, ако мярката влезе в сила от догодина. Те дори заплашиха, че при подобен сценарий голяма част от 7000-те души в системата, които имат право да се пенсионират, ще го направят. Така бюджетът на ведомството ще бъде допълнително натоварен, защото те ще трябва да получат и полагащите им се 20 заплати. Полицаите застанаха и зад администрацията във вътрешното ведомство и не приеха нарицателното чантаджии, използвано от премиера Бойко Борисов. Да припомним, че на заседанието за обсъждане на проектобюджета Борисов нареди да започне реформа в силовите ведомства, включваща значителни


съкращения и диференциране на труда

а рестрикциите трябваше да засегнат главно цивилните служители.


В резултат на стремежа за спешни реформи кабинетът реши да удари по-уязвимите. Решено бе да се редуцират наполовина 20-те заплати при пенсиониране на администрацията. Но точно като в каноните на армейската служба и това решение май ще се окаже предпоследно. Синдикатите не приемат военните с пагони да останат облагодетелствани за сметка на цивилните и искат уеднаквен режим.


В главоблъсканицата от интереси най-вероятно никой няма да надделее и пенсионната 2012-а ще започне без резки движения. А запазването на сега действащото статукво е пагубно за държавата, работниците и работодателите.


nbsp;


Минимални 290 лв. за Деня на трудаМинималната работна заплата от 1 май 2012 г. ще бъде вдигната от 270 на 290 лева. Решението бе взето на редовното седмично заседание на Министерския съвет, като другите обсъждани преди това варианти предвиждаха повишение на най-ниските доходи от месец април или юни. Така часова ставка ще бъде 1.72 лева. В решението се изтъква, че тази политика ще доведе до нарастване на доходите от труд и запазване и повишаване на жизненото равнище на най-нискодоходните групи от българските граждани.


Правителството вдигна и прага на бедността от 211 на 236 лв., въпреки че бизнесът не подкрепя напълно тази мярка. Размерът е определен така, че бедните домакинства да са в състояние да задоволяват своите минимални жизнени потребности от храна и нехранителни стоки и услуги. За изчисляването му бяха използвани данните от изследването на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от Националния статистически институт.


Кабинетът прие и промени в Кодекса на труда, с които се въвежда глоба за работещите без трудов договор. Досега санкции имаше само за работодателите, които наемаха хора, без да подписват контракти. Одобрената санкция е в трикратен размер на личните вноски за социално и здравно осигуряване. Вноските ще се начисляват върху минималния осигурителен доход за съответната трудова дейност.


С промените в трудовия кодекс бяха одобрени и нови критерии за представителност на национално равнище на организациите на работниците и служителите, както и тези на работодателите. Те предвиждат синдикалните организации, признати за национални, да имат най-малко 75 000 членове. Работодателските организации трябва да обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 000 осигурени по трудов договор лица.


nbsp;


Промени в надбавките за клас


Класът за прослужено време за чиновниците да отпадне от 2012-а и да бъде заменен с бонус, предлага финансовият министър Симеон Дянков. Промяната може да се направи чрез нова наредба за заплатите на служителите в държавната администрация. Една от идеите, записани в проекта, е надбавката за прослужено време, която сега е 1% от основната заплата за всяка година стаж, да бъде включена в основните възнаграждения. Това ще става под формата на бонуси, които ще зависят от заеманата длъжност, професионалния опит и оценката от атестацията на работника и цялото му звено. Общото месечно възнаграждение на служителите ще се състои от основна заплата плюс постоянни и плаващи бонуси, като с наредбата ще се въведат 28 нива в йерархията на държавната администрация с по 6 степени на заплащане.


Планира се на всяко ведомство да се разреши да заделя до 70% от фонд Работна заплата за основни месечни възнаграждения и постоянни бонуси, а останалите 30% да отиват за плаващи. Най-високото възнаграждение, което ще може да получи държавен служител, е 3500 лв., но до този таван ще стигат само главните секретари на Министерския съвет, парламента и президентството. Най-ниското заплащане пък ще е равно на минималната заплата за страната. Толкова ще прибират чиновниците, заемащи длъжности, за които не се изисква висше образование и професионален стаж. Моделът ще бъде обсъден през следващата седмица на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във