Банкеръ Daily

Общество и политика

Всеки трети нов случай е с "Делта" вариант у нас

Делта вариантът се разпространява все повече и в България. Оказва се, че всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на "Делта" вариант. Спадът на случаите у нас е спрял и оттук нататък чакаме повишаване - много бавно този месец и много по-бързо през август. Такава прогноза за развиването на епидемичната обстановка от COVID-19 направи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него всичко, което би могло да убеди хората да се ваксинират, е добро дошло – информация, организация на ваксинационния процес.

"Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора", коментира още Кунчев. В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве, добави той.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, каза Кунчев. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните, посочи още той.

Кунчев обясни, че разликата в заболяемостта в момента между България и Великобритания е 108 пъти. Ние сме от страните с най-ниско разпространение на "Делта" варианта, уточни доц. Ангел Кунчев. В някои страни процентите на разпространение достигат 93%.

"Ако погледнете картата на Европа, България е все още по-светлата част с най-ниската заболеваемост от COVID-19. За съжаление, обаче, има обръщане на тренда. Засега е в малки размери, до края на юли ще има леко повишение на случаите. След това, през август, вероятно ще видим ускорението, което виждаме в някои други страни. Ситуацията в отделните страни се движи в изключително широки граници. Ако имахме заболеваемостта на Великобритания, щяхме да имаме 8700 случая на ден, а не 141 случая – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, щяхме да имаме над 15 000 случая на ден. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи", изчисли Кунчев.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във