Банкеръ Daily

Димитър Ганев:

Всеки скандал води до определени натрупвания, които могат да стигнат до критична точка

"За кабинета "Борисов 3" скандалът е едно перманентно състояние, от което почти не сме излизали, с изключение на пандемията". Това каза пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". По думите му проблем е, че всеки скандал води до определени натрупвания, които могат да стигнат до критична точка, от която дори много по-малък скандал да предизвика силен трус за властта, защото вече ще има огромна критична маса от недоволство.

"Втори проблем е, че електорални нагласи се разместват най-вече тогава, когато се опре до джоба на българина - цени на ток, вода, парно и т.н. Това може да взриви социалния мир и да лиши от обществена подкрепа управляващите", допълни още той.

Ганев посочи, че няма алтернатива, която да предложи нещо, което да изглежда различно от това, което е в момента. Той коментира, че от здравната криза се влиза в икономическата, която няма как да не доведе до трус, но уточни, че за възстановяването от икономическата криза има отделен голям финансов ресурс и от бюджета на държавата, и от ЕС.

Политологът коментира проверката на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за конфликт на интереси на министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. "Много тъжно ще бъде, ако точно този министър бъде даден като жертва, на фона на други членове на правителството. Имам наблюдение върху работата на този ресор и затова казвам, че би било тъжно точно министърът на образованието да пострада и да бъде тази свидна жертва", каза Ганев в отговор на въпрос ще даде ли Борисов "свидна жертва", за да тушира напрежението около себе си и правителството, подклаждано и от избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков с постовете му във Фейсбук за даване на подкуп по върховете на властта.

Ганев посочи, че това е традиционен стил на Бойко Борисов - да действа с оставки или промени в закони и отмени на наредби, когато се повиши градусът на общественото напрежение, и това застрашава обществената подкрепа към управлението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във