Банкеръ Daily

Общество и политика

Всеки шести иска съдът и прокуратурата да са пряко подчинени на Борисов

Обществото, като цяло, е дълбоко не наясно какво в крайна сметка, представлява „Съдебна реформа“ - в какво се състои, какво се предлага. 86 % от анкетираните нямат представа какво е съдебна реформа. Това е основният извод от последното изследване на Агенция Медиана, свързано с отношението към правораздавателната система в България. Изследването е национално представително за страната, проведено е в периода от 12 до 18 юли с 1002 човека в 125 точки  в страната и реализирано от Агенция Медиана.

 На практика, призивите за „съдебна реформа“, „истинска съдебна реформа“ и дебатите за това кой е виновен са довели единствено до задълбочаване на недоверието в правосъдната система и усещането, че „всинца са маскари“. (Което може да се разглежда и като положителен резултат, доколкото ще принуди магистратите да търсят механизми и ще предприемат действия, за да изчистят
„лицето“ си.)

Анализът на резултатите сочи, че  битката за правосъдна реформа няма „добри“ в очите на обществото! Има само „лоши“ и още „по-лоши“. „Реформаторите“ са „лоши“, защото зад действията им се привижда преследване на лични политически, властови и други цели (48 %). Останалите са „лоши“, просто защото служат на система, която работи лошо!

Въпреки подчертания негативизъм, правосъдната система все още не е тотално неглижирана. Според една четвърт (25%) от хората правосъдната реформа вече се прави, макар и частично; 20 % вярват, че прекият избор на ВСС може да подобри работата на правосъдната система; 10 % считат, че в последните 1-2 години работата на правосъдната система се е подобрила. 

Като цяло, корените на основните проблеми в правосъдната система се виждат от обществото в три основни пункта: корупция; политическа и олигархични зависимости, безконтролност и безнаказаност на магистратите.

Финансирането на партии и организации на магистрати от чужбина се приема крайно негативно (под 4 % приемат това). Финансирането от ЕС се приема малко по-добре, но също не се прима като цяло. (18 % приемат за нормално магистратските организации да могат да бъдат финансирани от ЕС.)

Идеята съдът да бъде подчинен и зависим от изпълнителната власт се споделя от 65 % от запитаните („Министърът на правосъдието да може да наказва и уволнява съдиите които издават неправилни присъди“).

Всеки шести одобрява идеята съд и прокуратура да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов, като едва половината са против тази идея.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във