Банкеръ Daily

Общество и политика

Всеки протест е граждански ритуал, тълпа без лидер лесно се разпада

Всеки протест е граждански ритуал, припомня ценностите и прокарва разграничителни линии. Този протест постигна целта – припомни, че обществото трябва да се стреми към нещо… Резултатите ще видим на изборите… С простотиите си управляващите само наливат бензин в огъня. С всяка нова реплика захранват яростта на гражданите“. Това коментира пред БНР проф. Ивайло Дичев, културен антрополог.

Според доц. Николай Димитров, социален психолог, хората извън София са много по-битовизирани и повече на дребно гледат ежедневието около тях. „Активността, насочена само в София, е нормална, защото тук е центърът на властта, но това налива вода в мелницата на управляващите, които могат да твърдят, че хора без работа са на жълтите павета, а хората с проблеми се занимават с важните за тях неща и не протестират, защото няма срещу какво – на тях им се строи, дава им се вода, министри им отиват на крака. Протестите остават много софийски и това е проблем“, посочи той.

По думите на доц. Димитров тълпа без лидер лесно се разпада. „От тези протести можеше да произтече нещо много добро за България, но на този етап не виждам нещо добро да се случи в близко бъдеще, ако скоро не се появи силата, която да обедини“, категоричен е той.

Проф. Дичев пък допълни, че не се знае как ще се отрази на протестната вълна задаващата се криза наесен… „Не съм съгласен, че провинцията е различна от София. Варан, Бургас, Пловдив, Русе протестират със същата ярост, както в София… Голяма опасност има да се разцепи единството на протестите на базата на идейна чистота, което ще доведе до фрагментиране на исканията и до неуспех“, смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във