Банкеръ Daily

Общество и политика

Всеки понеделник - телевизионен театър по БНТ

Сцена от "Хъшове"

На 13 януари (понеделник) от 22.00 часа по БНТ, зрителите ще могат да видят заснетия преди 11 години 4-сериен телевизионен филм "Хъшове". Той е създаден по изключително успешния едноименен спектакъл на режисьора Александър Морфов, поставен в Народния театър "Иван Вазов". За него през 2005-а Морфов получи наградата "Икар" за режисура. Същата година спектакълът спечели "Аскеер" за режисура, за водеща мъжка роля, която отнесе Валери Йорданов, и за най-добро представление. И как да е иначе, като сред актьорския състав са такива имена като Петър Попйорданов, Валентин Ганев, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Рени Врангова.

Отличени за "Хъшове" са и сценографът Елена Иванова и Валентин Ганев, който взе наградата за най-добра мъжка роля от Международния фестивал „Друмеви театрални празници и Нова българска драма” – Шумен`2006.

Причината БНТ да излъчи  филма по този толкова успешен спектакъл е завръщането на телевизионния театър в ефира на Националната телевизия.

През февруари зрителите ще могат да видят телевизионната постановка "Милионерът" по едноименната комедия на Йордан Йовков. В комедията, режисирана от Младен Младенов, (по чийто учебник се учат всички студенти по телевизионна журналистика), ще видим актьори като Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Меглена Караламбова, Васил Попов.

Макар за мартенските понеделници все още да не е обявено какво да очакваме, в Златния фонд на БНТ са съхранени редица "съкровища" на телевизионния театър - "Късметлията" (1966) с Константин Коцев и Петър Пейков, "Битката за Преслав" (1971) с Ванча Дойчева и Николай Бинев, "Белият лъч" (1970) с Наум Шопов и Ани Бакалова, "Луди пари" (1973) с Таня Масалитинова и Венелин Пехливанов, "Адвокатът" (1970) с Никола Анастасов, "Не подлежи на обжалване" (1973) с Апостол Карамитев и много, много други.

Припомняме, че традицията да се излъчват български филми по БНТ в понеделник вечерта, дължим на някогашния й директор Иван Попйорданов, който през 1998 г. въведе рубриката "Понеделник 8 1/2 (Киноцентърът представя)".      

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във