Банкеръ Daily

Радан Кънев:

Всеки политически акт днес трябва да гарантира бъдещето на ДБ

Радан Кънев

Тежкият неуспех на Демократична България изисква не просто неизбежното поемане на отговорност за миналото, а и нещо много по-трудно - поемане на отговорност за бъдещето. За близките дни и седмици, в които трябва да се излъчи управление, годно да пресрещне здравната и политическа криза. Всяко политическо действие днес трябва да гарантира съхраняването на ДБ и адекватното и единно участие в преговори в рамките на 47 НС. Това коментира евродепутатът Радан Кънев по повод оставките на ръководството на формацията. 

"Но преди всичко, трябва да е насочено към развитието на ДБ като модерна и единна политическа сила, която да работи за това, което сме обещали на избирателите си - модерна, богата, правова европейска държава. Дали имам отговор какви политически действия са нужни? За себе си – да, и за близкото, и за по-далечното бъдеще. Но отговорите трябва да бъдат общи, колективни. И разговорът трябва да бъде спокоен, макар и болезнен, без фейсбук анализи и обвинения. В партийните ръководства, в разширените органи, но и в цялата коалиция", написа Кънев на страницата си във Фейсбук.

Според него този разговор трябва да започне незабавно, преди преговорите с други политически сили. И да включва въпроса "как ние, като ръководства в оставка, имаме мандата и авторитета да проведем преговорите".

Според неокончателните резултати от парламентарния избори в неделя коалицията „Демократична България“ („Да, България!“, ДСБ, Зелено движение) е шеста политическа сила с малко над 6 на сто от гласовете. 

Според Христо Иванов този резултат е много сериозно отстъпление от "класирането" на парламентарните избори през април и юли. "В този смисъл той (изборният резултат - бел. ред.) не може да бъде оценен по друг начин, освен като много сериозен удар по способността на „Демократична България“ да изпълнява онези мисии, онези каузи, с които се е натоварила. Това е много сериозен знак в нашите поддръжници и от членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към нас“, коментира още Иванов.

Заедно с лидера на ДБ, оставки подават и членовете на Изпълнителния съвет на партията, но всички те продължат да изпълняват функциите си до избиране на ново ръководство.

Съпредседателите на "Зелено движение" Владислав Панев и Борислав Сандов също обявиха, че подават оставки, а лидерът на ДСБ Атанас Атанасов съобщи в профила си във ФБ, че... свиква националното събрание партията, което трябва да избере нов председател и ново национално ръководство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във